29 Април 2024, 08:48 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователите в САЩ са изправена пред тежки загуби от силните конвективни бури

29 Март 2024 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2024, 11:41

Застрахователите трябва да преоценят катастрофичните модели, покритията, лимитите на задържане и своите апетити за натрупване на риск

(Пре)застрахователната индустрия е изправена пред загуби за $50 милиарда от тежки конвективни бури през 2023 г., съобщи Марк Бове, метеоролог и старши вицепрезидент по решенията за природни катастрофи в Munich Reinsurance America. През последните пет години застрахователните загуби от този тип природни бедствия достигат средно около $15 милиарда годишно. Специалистът по катастрофичния риск отбеляза, че силни гръмотевични бури са засегнали обширни райони многократно тази година, като няколко големи града са били подложени на значителни градушки или торнада. Големият въпрос за глобалната застрахователна индустрия и за обществото като цяло е как да се управлява по-добре въздействието на тези събития. "Munich Re разглежда риска като функция на три различни елемента – самата опасност; броят и уязвимостта на изложените на риск имоти; ценностите, изложени на риск по време на тези събития", каза Бове. Обществото няма контрол върху стойността на имотите, тъй като те до голяма степен са функция на макроикономическите тенденции, посочи Бове и допълни, че застрахователната индустрия може да бъде сила в ускоряването на този процес чрез сериозна ангажираност към клиентите, както и чрез по-добри правила и условия, които спомагат за изграждането на устойчивост. Според Кевин Джонсън, президент на застрахователните програми в Munich Re Specialty Insurance, важно е, когато клиенти подновяват бизнес с имоти, да коригират общата застрахователна стойност, за да са сигурни, че тези стойности са актуални, отразяват истинския риск, който се поема, и имат адекватна цена. "Освен правилното оценяване на рисковите стойности, единствената променлива, която можем да контролираме по отношение на загубите от конвективни бури, е подобряването на законодателните норми. В централната част на САЩ, където торнадата и бурните ветрове са по-чести, много щати не са въвели по-строги строителни норми, еквивалентни на Флорида. Те също така имат по-стари сгради, които са по-уязвими от бурен вятър. Увеличаването на броя хора, живеещи и работещи в райони, изложени на гръмотевични бури, заедно с по-голямото богатство и по-високите стойности на имотите също увеличават загубите.

Заедно с това застрахователите трябва да преоценят катастрофичните модели, покритията, лимитите на задържане и своите апетити за натрупване на риск. Въпреки че се постига напредък за подобряване на устойчивостта, все още трябва да се свърши доста работа. "Всяко ново катастрофално събитие предоставя ново доказателство за ползите от строителството според строителните стандарти на Института за бизнес и домашна безопасност. Тези стандарти намаляват броя на повредените домове и разселените семейства и съдействат за по-бързото възстановяване след бедствие", каза Бове.
Като индустрия е важно всички заинтересовани страни да обърнат внимание и да намалят риска от природни катастрофи, за да поддържат устойчив, печеливш пазар на имуществено застраховане, е мнението на експертите.

Според анализ на CoreLogic в периода 13-14 март в централната част на САЩ градушка с размери над 2,5 см е засегнала над 660 000 домове, причинявайки разрушителни материални щети. Десетки силни конвективни бури в централнат ачаст на САЩ превърнаха сезон 2024 в по-разрушителен от миналогодишния от гледна точка на застрахованите щети.
Въпреки активното начало на сезона, от CoreLogic заявяват, че е прекалено рано да се прогнозира сериозното влияние на конвективните бури върху коефициентите на забугите за застрахователите през 2024 г. "Ако тази година се повтори историята от 2023-та и някой голям ураган удари бреговете на САЩ, тогава застрахованите щети може да се окажат катастрофални", се казва в съобщението на компанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив