17 Юни 2024, 05:52 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователите в Латвия пропищяха от уличните графити

23 Ноември 2012 15:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2012, 15:28
rigadailyphotos.blogspot.com

Разходите по ликвидиране на графитите от фасадите на къщите са включени в застрахователните полици. Това означава, че застрахователите плащат за тези прояви на вандализъм

В големите градове в Латвия ескалира проблемът с активността на художниците на графити. Според една от водещите застрахователни компании в страната - BTA Insurance Company SE, почистването на оставените от тях „произведения” на изкуството струва стотици хиляди евро годишно.

Според агенция „Регнум”, графитите са неотменим елемент от фасадите на сградите в по-големите градове на прибалтиската република като Рига, Даугавпилс, Резекне, Елгаве и Лиепае.

Щетите, които нанасят графитите се изчисляват на стотици хиляди, като авторите им не се съобразяват изобщо върху какви фасади творят. Периодично се съсипват стотици обекти, обявени за паметници на културата.

По-рано тази година в местните медии се появиха съобщения, че властите са задържали чужденци, пристигнали в страната на „графити-турне”. Това турне обаче съсипа трамваите в Лиепае, както и в Юрмала и Рига.

Според местното законодателство за умишлена повреда на обществено или частно имущество, на виновните се налага глоба от 100 лата (143,6 евро). Полицията ежедневно получава сигнали за новопоявило се улично изкуство, но в повечето случаи не може да докаже авторството и съответно да наложи административното наказание.

„Разходите по ликвидиране на графитите от фасадите на къщите са включени в застрахователните полици. Това означава, че застрахователите плащаме за тези прояви на вандализъм. Това е като борба с вятърна мелница,тъкмо сме платили за почисване на графити и още следващата нощ се появяват нови. В страните с развито застраховане, графитите се изключват от общия риск и за тях се плаща отделно”, посочва пред агенцията Андрис Андерсонс, зам.-директор на Департамента за ликвидиране на щети в BTA Insurance Company SE.

Според статистиката на застрахователя, колкото е по-голямо населеното място, толкова по-усърдни са художниците на графити. Латвийските железници харчат всяка година стотици хиляди евро за почисването на вагоните, а кметството в Рига е дало само през първите девет месеца на годината около 60 хил. евро за това.

Световната практика показва, че нито високи глоби, нито наличието на легални стени за изрисуваане, не решава проблема.

„Можем смело да твърдим, че художниците на графити не изпитват финансови затруднения. Един флакон с боя струва в порядъка на 7 евро, а за голям графит са необходими няколко. Това може би означава, че авторите на подобни жудожествени произведения през деня имат добре платена работа, а през нощта рисуват, нанасяйки щети на собствениците на имоти, общината и застрахователите”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив