31 Май 2024, 15:31 Днес (3) | Вчера (5)

Започна конференцията "Катастрофичните рискове в България – йерархия на отговорността"2

17 Юни 2014 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2014, 11:54

Форумът да отговори на редица въпроси - кои са катастрофичните рискове за България?, "За" и "против" задължителното застраховане на катастрофични рискове и т.н.

Преди минуви в "София хотел Балкан" започна международната конференция "Катастрофичните рискове в България – йерархия на отговорността".

Организатор на събитието е Инсмаркет. 

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в. През последното десетилетие в света все повече се говори за спешната нужда от прогнозирането и управлението на климатичните и катастрофичните рискове, пред които е изправено човечеството.

По данни на Световната банка и други експерти, Балканите и България са разположени в една от най-земетръсните зони на земята. Академичните учени предупреждават за опасността през следващите десетилетия у нас неизбежно да настъпи средно до силно земетресение. 

Заедно с това, в България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Наводненията заемат най-голяма част от годишните природни бедствия в страната. Според експерти, близо 1,5 млн. българи живеят в зони, застрашени от наводнения. Последните години доказаха разрушителната сила на водата в селата около водните басейни.

В България от години се говори за създаване на програма за управление на катастрофичните рискове, но и до днес решение по въпроса няма. В същото време  застрахователната плътност е изключително ниска.

За участие в конференцията са поканени представители на: Световна банка, Европейска комисия, Народното събрание, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на земеделието и храните, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на инвестиционното поректиране, Комисия за финансов надзор, Национално сдружение на общините в Република България, Столична община, БАН, Асоциация на българските застрахователи, водещи български и международни застрахователни и презастрахователни брокери, актюери, адакемични пеподаватели. Поканени са и представители на водещи световни национални програми за управление на катастрофичните рискове, които да споделят своя опит в управлението на дейността.

Спонсори на събитието са: "Ей Ай Джи Юръп Лимитид (Клон България)", ЗАД "Алианц България", ЗАД "Армеец", Застрахователно АД "ВИКТОРИЯ" и "Дженерали Застраховане".

Партньори на конференцията са Асоциацията на българските застрахователи и БЧК.

Медийни партньори са: финансовият пътеводител "Моите пари", списание "Икономика", в. "Монитор", в. "Строител", INEWS.BG. ECON.BG, в. "Застраховател прес" и румънската медия XPRIMM.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8014
GBP 2.4796 2.4887 2.2974
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив