09 Май 2024, 02:47 Днес (0) | Вчера (10)

Задължават професионалните домоуправители да имат застраховка

12 Септември 2022 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2022, 23:25

Задължителната застраховка "Професионална отговорност" ще покрива вредите, причинени при и по повод упражняване на професионалната дейност на домоуправителя

Регионалното министерство публикува за обществено обсъждане промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), с които ще задължи професионалните домоуправители да имат застраховка. Документът въвежда правна регламентация на дейността на лицата, които извършват по занятие дейност по управление на етажна собственост и включването им в регистър, който да бъде създаден към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Регистрацията в него ще важи за срок от 5 години и вписаните търговци ще трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, касаещи изискванията към тях. Предложените критерии към търговците, управляващи по занятие етажни собствености, за да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват дейността на територията на страната, включват и задължителна сключена застраховка "Професионална отговорност", покриваща вредите, причинени при и по повод упражняване на професионалната им дейност. Физическото лице-търговец, член на управителните органи на дружествата или едноличният търговец трябва да има завършено висше образование, професионален опит от минимум 3 години, а също и трябва да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер. Професионалните домоуправители ще трябва да са наеми на трудов договор минимум двама служители, един от които с юридическо или икономическо образование и един със завършено техническо образование.
Чрез законопроекта се предлагат изменения на начина на провеждане на общото събрание, като се добавя изрична възможност то да се провежда чрез онлайн връзка с някоя от платформите за онлайн срещи и присъствено, за да може да се увеличат възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и с цел улесняване и подобряване на комуникацията в етажната собственост. Направено е предложение и за неприсъствено гласуване за решение на общото събрание, като същото да може се извърши до 7 дни след провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или декларацията да бъде изпратена на електронната поща, подписана с квалифициран електронен подпис.
Книгата на етажната собственост, която етажните собствености имат задължение да създават и поддържат, ще може да се поддържа и в електронен вид, като данните в нея ще се съобщават на управителния съвет (управителя) чрез декларация по образец.
В законопроекта е предложена и промяна в чл. 51, ал. 2, която предвижда отпадане на освобождаването от разходите за управление и поддръжка на общите части на лицата, които пребивават в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, като се запазва разпоредбата в частта, в която се освобождават от разходи децата, ненавършили 6-годишна възраст. С предложението се цели повишаване поддържането на общи части на многофамилните жилищни сгради в режим на етажна собственост, чрез регулярна ангажираност на собствениците и преустановяване на порочни практики за неучастие в управлението и поддържането на етажната собственост от страна на недобросъвестни собственици.
В законопроекта са въведени нови административнонаказателни разпоредби. Предвидено е административно наказание за собственик и ползвател  в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задълженията си по чл. 7, ал.3, като лицето се наказва с глоба от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице. Въвежда се и налагане на административно наказание за търговец, който извършва управление на етажна собственост без необходимата по този закон регистрация или продължава да осъществява такава дейност след заличаване на регистрацията, като търговецът се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лв.
Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив