20 Май 2024, 15:57 Днес (9) | Вчера (0)

Евтини чадъри на плажа може да има, но догодина

02 Юни 2016 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2016, 09:17

Министърът на туризма Николина Ангелкова обещава да направи нова концепция за категоризиране

Сянката на българския плаж е скъпо удоволствие - на отделни места миналата година тя струваше до 50 лв.
И през тази година чадърите и шезлонгите по българското море ще гонят неприлично високи цени. Те може евентуално да паднат догодина. В началото на 2017-а се предвижда да бъде готова нова концепция за категоризиране на плажовете. Една от обмисляните идеи е при отдаването под наем или концесионирането водещ критерий да бъде и по-ниската цена на допълнителните услуги. Това каза вчера пред Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова, пише в. Сега.

Високите цени на услугите по нашето крайбрежие са повод за непрекъснати скандали и често се сочат като основен мотив за пренасочването на българите към гръцкото море.

Министерството на туризма бе създадено като самостоятелна структура при формирането на кабинета "Борисов" преди повече от година и половина, но структурирането му отне дълги месеци. Едва от тази година към него бе прехвърлено управлението на плажовете. За някои от тях условията на концесиите бяха удължени автоматично и за този сезон. В същото време десетки плажове по морето остават неохраняеми, а заради тежките условия за други няма кандидати за наемане.

"Тази година драстично увеличаване на цените на шезлонгите и чадърите няма да има, а за следващата очакваме драстично намаляване", увери Ангелкова. За следващия сезон се планира групиране на плажовете и разделянето им по категории. Ще се оформят четири основни групи в зависимост от това дали са в близост до урбанизирана територия, или в курорти, каза министърът. Новостите предвиждали да може да се ползват чадъри и шезлонги срещу консумация, както е в Гърция.

Единствената новост през тази година е, че на всеки плаж ще бъдат монтирани табели с горещ денонощен телефон, на който гражданите да могат да подават сигнали за нередности - като липса на свободна плажна зона. В момента на санкция подлежат концесионерите на плажове, на които не е осигурен безплатен и свободен достъп до 50% от територията.

БЕЗ ОХРАНА

И тази година обаче много от плажовете остават неохраняеми. В Бургас и областта например техният брой е 56, стана ясно от думите на областния управител на морския град Вълчо Чолаков. Сред тях попадат екоплажовете Иракли и Корал, казва той, цитиран от агенция Фокус. Към съответните общини вече са изпратени писма с указания да поставят табели, които да предупреждават туристите. По думите на Чолаков и в момента продължават процедурите за плажове, които традиционно се отдават под наем или на концесия. "От около 12 плажа Министерството на туризма приключи процедури за 5. За останалите още продължават процедурите, като има второ и трето обявяване", пояснява той. Ако и тези плажове останат без наемател, също ще бъдат обявени за неохраняеми. Подобни случаи има и по Северното Черноморие, както и в морската столица Варна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив