20 Април 2024, 12:20 Днес (0) | Вчера (10)

Еврохолд стартира съдебна процедура срещу решението на румънския финансов надзор

17 Март 2023 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2023, 16:23

Решението на румънския надзорен орган за Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества на групата

"Извън Евроинс Румъния, всички други дъщерни дружества и бизнеси на Еврохолд на всички останали 11 пазари, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения и изпълнявайки своите бизнес планове за годината." – това посочват в изявление от ръководството на Еврохолд във връзка с днешното решение на румънския финансов регулатор ASF за Евроинс Румъния, част от Евроинс Иншурънс Груп АД - отнемане на лиценза за застрахователна дейност, откриване на производство по несъстоятелност и назначаване на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) за временен администратор на дружеството. "Както беше заявено в началото на февруари, когато Еврохолд алармира публично за незаконните действия срещу Евроинс Румъния, през изминалия месец и половина ръководството на холдинга предприе всички необходими действия, които да предпазят останалите дружества от групата и да гарантират тяхното стабилно и нормално функциониране. В тази връзка, казусът с Евроинс Румъния няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата", категорични са от ЕИГ.
Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния срещу Евроинс Румъния, холдингът е стартирал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.
Еврохолд ще осигури допълнителна информация възможно най-скоро.

Решението на румънския надзорен орган за Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества на групата, обявиха от българската Комисия за финансов надзор (КФН). Оттам съобщиха, че са получили уведомление за прието на 17.03.2023 г. решение от националния надзорен орган на Република Румъния (Autoritatea de Supraveghere Financiara) за отнемане на лиценза на румънския застраховател Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A., за откриване на производство по несъстоятелност спрямо това дружество, както и за забрана за свободно разпореждане с активите на дружеството.
Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно дружество, част от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, по отношение на което КФН е орган за групов надзор. От КФН уведомяват, че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не извършва застрахователна дейност в България. Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. КФН не е констатирала проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло, посочват от Регулатора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив