16 Юни 2024, 20:02 Днес (0) | Вчера (0)

ЕЦБ обмисля нови мерки срещу ниската инфлация

05 Март 2014 11:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2014, 11:50
Под лиценза на creativecommons

В момента банките плащат нулева лихва за овърнайт депозитите си в ЕЦБ, а лихвата за рефинансиране е 0,25%

Европейската централна банка обмисля нови мерки срещу ниската инфлация, която може да застраши възстановяването на икономиката на еврозоната и ЕС. Базираната във Франкфурт финансова институция може да спре покупките по програмата за пазарите на ценни книжа (предимно държавни облигации на Гърция и други страдащи от дълговата криза страни от Еврозоната).

 

Според президента на ЕЦБ Марио Драги има два основни фактора, които могат да доведат до нови мерки – влошаване на средносрочната перспектива за инфлацията и неоправдано затягане на краткосрочните парични пазари.

От октомври насам инфлацията в Еврозоната се задържа на нива около 0,8%, което е значително под поставената от банката цел от 2%. Същевременно банките в съюза започнаха да изплащат рано предоставените им от ЕЦБ нисколихвени кредити, което води до изтичане на капитали от финансовите пазари и реално затягане на паричната политика, коментира "Ройтерс".

Най-вероятният ход за обръщане на тези тенденции е спиране на операциите по поемане на парите, инвестирани в облигации на Гърция и други затруднени държави в разгара на дълговата криза.

Според запознати източници, цитирани от "Ройтерс", може да се очаква единодушно гласуване за спиране на т.нар. "стерилизация” на покупките в рамките на програмата за пазарите на ценни книжа на банката.

В резултат на това ще бъдат освободени около 175 милиарда евро, с което ще се повиши почти двойно обемът на излишна ликвидност във финансовата система на Еврозоната.

Това ще спомогне за понижаване на лихвите за междубанково кредитиране и може да понижи курса на еврото спрямо долара. Този вариант е предпочитан от големите банки като по-добър от ново понижаване на основния лихвен процент на ЕЦБ, който вече е на рекордно ниско ниво.

По-нататъшно намаление ще означава, че централната банка за пръв път ще въведе негативни лихви върху депозитите, което може да доведе до нестабилност на междубанковия кредитен пазар и да навреди на спестителите.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив