19 Май 2024, 09:18 Днес (0) | Вчера (0)

ЕС обмисля удължаване на срока на спасителната програма за Гърция

21 Май 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2015, 15:05

Европейските политици обмислят възможността за разширяване на времевата рамка на съществуващата спасителна програма за Гърция до есента на тази година, съобщава германският вестник „Зюдойче Цайтунг“, цитиран от БНР

На 20-ти февруари финансовите министри от еврозоната се съгласиха да удължат с 4 месеца (до юни) срока на настоящата спасителна програма за Атина за 240 млрд. евро, която по план трябваше да приключи на 28-и февруари, надявайки се през този период да бъде постигнато споразумение с правителството на Ципрас относно небоходимите реформи. 

Ако информацията на немското издание е коректна, това предполага, че в скоро време Гърция може да получи около 4 млрд. евро от останалите 7,2 млрд. евро по текущата спасителна програма на международните кредитори от ЕС и МВФ, но само в замяна на реформи в данъчната система на страната (по-конкретно по отношение на ДДС) и допълнителни мерки на икономии за 5 млрд. евро от страна на властите в Атина.

"Подобно удължаване на срока на действащата спасителна програма ще позволи на правителството на Ципрас да отложи изискваните от кредиторите реформи в пазар на труда и в пенсионната система за есента на настоящата година", посочва изданието,  базирайки своята информация на неназован официален представител на ЕС. 

Според вестника, планът на Еврогрупата да разшири за втори път срока на действие на сегашната спасителна програма се основава на очаквания, че Гърция ще се съгласи с поставените условия до началото на юни и преди срещата на върха на страните от Г-7, чийто домакин ще е Германия.

През удължения срок Атина и нейните кредитори ще работят върху трета спасителна програма за Гърция, посочва немското издание и допълва, че най-вероятно германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще обсъдят довечера това предложение в кулоарите на започващата днес двудневна среща в Рига на Европейските лидери за т.нар. "Източно партньорство".  Ципрас ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд в опит да се намери политическо решение на продължаващата вече трети месец преговорна криза.

"Ние знаем, че окончателните решения в крайна сметка се взимат на ниво финансови министри от Еврогрупата, но в този критичен момент среща между Ципрас и Меркел може да бъде само от полза", заяви говорителят на гръцкото правителство Гаврийл Сакеларидис пред репортери преди срещата на върха в Рига.

Според информация на гръцкия вестник Катимерини Ципрас се надява, че на срещите си с Меркел и Оланд ще се стигне до някакъв вид политически жест, който ще помогне на скоростта и посоката на преговорите.

Очаква се гръцкият лидер да кажа на колегите си, че неговото правителство вече е направило толкова много отстъпки на колкото е способно и че сега кредиторите трябва да намерят начини за сближаване на техните позиции с Гърция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив