06 Май 2024, 00:55 Днес (0) | Вчера (1)

ЕКП: Богатите да бъдат обложени с данъци, за да се спазят новите фискални правила в ЕС

24 Април 2024 15:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2024, 12:28

Съкращенията ще попречат на повечето държави членки на ЕС да изпълнят целите си за инвестиции в училища, болници и жилища

Политиците, които подкрепиха нови строги правила за разходите, трябва да имат смелостта да обложат с данък богатите корпорации, които реализират рекордни печалби, а не да принуждават трудещите се да ги плащат чрез нови мерки за икономии. Това призоваха от Европейската конфедерация на профсъзите, след като Европейският парламент гласува в подкрепа на фискални правила, които означават, че от 2027 г. държавите членки ще трябва да намалят бюджетите си с над 100 млрд. евро годишно, или да съберат равностойната сума чрез данъци. Според проучване на Фондация "Нова икономика” за Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) съкращенията ще попречат на повечето държави членки на ЕС да изпълнят целите си за инвестиции в училища, болници и жилища.
Ето защо европейската конфедерация призовава държавите-членки да изпълнят изискванията чрез прогресивно данъчно облагане, посочват от пресцентъра на КНСБ. ЕС трябва също така да въведе постоянен инвестиционен механизъм, за да гарантира, че страните все още имат капацитет да изпълняват социалните и екологичните цели.
В отговор на гласуването на Европейския парламент в подкрепа на новите фискални правила генералният секретар на ЕКП Естер Линч заяви: "Днешното гласуване рискува да върне Европа към мизерията на строгите икономии в момент, когато трябва да увеличим значително публичните инвестиции, за да постигнем социалните и климатичните цели на ЕС. Работещите хора, които претърпяха исторически спад в жизнения стандарт в резултат на пандемията и кризата с разходите за живот, просто няма какво да вземат от политиците. Вместо това политиците, които подкрепиха тези фискални правила, трябва да имат благоприличието да ги изпълнят чрез данъци върху корпорациите, които регистрираха рекордни печалби, които подхранваха инфлацията. Всички съкращения, произтичащи от днешното гласуване, трябва да дойдат от джобовете на ултрабогатите изпълнителни директори и акционери, а не за сметка на училищата на нашите деца, достойните жилища за работещите семейства или здравните и социалните грижи за уязвимите и възрастните хора.”

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив