19 Май 2024, 15:53 Днес (0) | Вчера (0)

Директивата за отчитане на корпоративна устойчивост ще засегнат всички предприятия

04 Декември 2023 10:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2023, 16:06
Пресцентър на АИКБ

Директивата за отчитане на корпоративна устойчивост (CSRD), европейските стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS) и таксономията ще засегнат всички предприятия. Ангажиментите на бизнеса за по-голяма прозрачност по въпросите на устойчивото развитие влизат в сила от началото на 2024 година.

С въвеждането на регулациите  на задължително отчитане и одит ще подлежат големите публични компании, които имат над 500 служители, от 2025 – всички големи предприятия, а малките и средни предприятия, които са част от веригата им на доставки или търсят финансиране също ще имат вменени изискания. Това стана ясно по време на проведения в петък (1 декември) Национален съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), на който бяха обсъдени новите регулаторни рамки на ЕС и правилата за подаване на нефинансови отчети.

До началото на 2029 г. се очаква новите изисквания да станат задължителни за повечето предприятия, опериращи в ЕС, както и за крайни компании, извън ЕС, които имат значителна дейност на територията на Съюза.

"Много е важен балансът между финансово и нефинансово отчитане. И в това отношение за съжаление Европейският съюз не е пример за рационалност. Европа намали от 10% на 7% въглеродните си емисии, но в световен мащаб те са увеличават. Европейската икономика се деиндустриализира, европейската мощ, европейският глас отслабна. Това е и причината АИКБ да насочи усилия да разговаря с институциите, които да търсят баланс между целите, които са поставени и цената на средствата, за която ще ги постигнем. Асоциацията ще създаде комисия за подпомагане на членовете си при прилагането на директивата и стандартите за устойчиво развитие", заяви председателят на УС Васил Велев.

Според CSRD директивата компаниите следва да се отчитат само по темите, които са най-значими за техния бизнес, но които засягат както собствената им дейност, така и тази по веригата на доставки. Това са въздействието на компанията върху хората и околната среда и аспекти на устойчивото развитие, които могат да имат значим финансов ефект за предприятието. Определянето им ще се извършва след консултации с инвеститори, доставчици, клиенти, служители, регулаторни органи и други заинтересовани страни.

Дванадесет са европейските стандарти за отчитане на устойчивостта, като два от тях са общи и ще се прилагат за всички компании. Очаква се през 2024 г. Европейската комисия да приеме още секторни стандарти, пропорционални МСП стандарти и стандарти за докладване, извън ЕС.

Таксономията е третият основен елемент от концепцията на ЕС за устойчивост, който засяга бизнеса. Тя  определя дали дадена дейност е екологично устойчива. Нейният обхват на действие и график на прилагане ще са сходни с тези на Директивата за отчитане на корпоративна устойчивост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив