05 Май 2024, 05:28 Днес (1) | Вчера (0)

Дипломати от десетина страни от ЕС ще наблюдават процеса срещу шестимата български медици в Бенгази

09 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

По предварителни очаквания, в сряда ще бъде определена дата за произнасяне на присъдите

Дипломати от десетина страни, членки на ЕС ще наблюдават процеса срещу шестимата български медици в Бенгази. На предстоящото заседание ще присъства либийският професор по вирусология Салем ал Агири и той е готов да свидетелства или да депозира писмено мнение в защита на българските медици. Заедно с адвокат Осман Бизанти професорът е пристигнал в Бенгази снощи, стана ясно в предаването "Преди всички" на БНР. 
Според преобладаващите прогнози в сряда ще бъдат произнесени заключителните пледоарии и ще бъде определена дата за произнасяне на присъдите.
Медицинската сестра Валя Червеняшка разказа как преди пет години на 9 февруари е била цял ден на работа в стая, където децата са били без придружители. Вечерта към 7 часа, когато трябвало да дойде нощната смяна, пристигнали хора от управлението на болницата и я извикали на събрание. От тази зала били подбрани само чужденките в кабинета на главния лекар, след което започнали да ги викат поотделно. "Нагоре по стълбите ни залепиха устата, завързаха ни ръцете и очите и ни закараха в Триполи в участъка, където аз бях година и два месеца", каза още Валя Червеняшка.
Медицинската сестра Валентина Сиропуло заяви, от своя страна, че на 9 февруари 1999 година е била на нощно дежурство в СПИН-отделение в детската болница в Бенгази. “При пристигането ми ме посрещнаха Джума Мишри и други непознати мъже, които ме заведоха в кабинета на главния лекар, където бяха и други медицински сестри – български, рускини, полякини. Полякините и рускините бяха освободени от кабинета и останахме само българките. В кабинета присъстваха хора, които не познавах, и административния директор на тази болница. По име всички бяхме привиквани навън”, разказа Сиропуло.
“Между първия и втория етаж на една площадка имаше накъсани чаршафи, превръзки и мъжете искаха да ми завържат очите, устата, ръцете. Валентина започва да вика и да се дърпа, в резултат на което полицаите са започнали да я бият”, допълни медицинската сестра. След това тя е била качена в микробус.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив