19 Май 2024, 06:39 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция ще има нужда от нов спасителен пакет до края на 2014 г., според Бундесбанк

12 Август 2013 11:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2013, 11:09

В доклада Бундесбанк оценявала като "слабо задоволителни" постиженията на Атина по изпълнение на антикризната програма и представя одобряването на последния транш от международната финансова помощ

Гърция ще има нужда от нови спасителни кредити от нейните европейските партньори, според поверителен доклад на германската централна банка, Бундесбанк, на който се позовава публикация на списание "Шпигел".

 

В доклада Бундесбанк оценявала като "слабо задоволителни" постиженията на Атина по изпълнение на антикризната програма и представя одобряването на последния транш от международната финансова помощ за Гърция като „решение, взето от политически подбуди“.

Очаква се докладът да разпали предизборната битка в Германия, тъй като критиците на Ангела Меркел я упрекват за това, че в публичните си изяви и най-вече преди изборите на 22 септември съзнателно подценявала въпроса за евентуален нов спасителен пакет за Гърция.

Лидерът на германските социалдемократи Пеер Щайнбрюк неведнъж е обвинявал Меркел, че крие от германските данъкоплатци опасността да се бръкнат отново, за да предоставят нови спасителни капитали на Гърция или други страни от еврозоната.

Напротив, Меркел и Шойбле твърдо заявяват, че гръцката антикризисна програма е на прав път и отхвърлят перспективата за нова помощ.

В публикацията на "Шпигел", цитирана от БТА, се казва още, че докладът на Бундесбанк е бил адресиран до германския финансов минстър Волфганг Шойбле и до Международния валутен фонд (МВФ).

В него германската централна банка прогнозира, че европейските правителства "сигурно ще се съгласят на нов спасителен пакет за Гърция най-късно до края на 2014 г."

В документа, според "Шпигел", се описвали като "изключително високи" рисковете, пред които е изправен съществуващият пакет от помощта, и на критика бил подложен дори одобреният миналия месец транш от 5.8 млрд. евро от страна на "тройката" кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ за Гърция като резултат от политическо споразумение.

Въпреки че европейските лидери, в това число и Меркел, бяха похвалили работата на гръцкото правителство по отношение на постигането на целите от кредитното споразумение, Бундесбанк описва постиженията на Атина като "малко задоволителни".

Германската централна банка и финансовият министър до момента не са коментирали публикацията на "Шпигел".

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив