18 Май 2024, 13:42 Днес (0) | Вчера (11)

Глобалният пазар на морското, авиационното и транзитното застраховане ще расте с 6,4% годишно

10 Август 2022 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2022, 15:19

Продължаващата руско-украинска война ще бъде основен фокус за регионалните застрахователи и се очаква застрахователните договори да бъдат преразгледани и премиите да бъдат увеличени

Лондонската анализаторска компания GlobalData изчисли, че глобалният пазар на морското, авиационното и транзитното застраховане (MAT) ще нарасне със сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 6,4% през периода 2021-2026 г. чрез увеличаване на търговията, възстановяване на авиационни услуги и търсене на инфраструктурни проекти за възобновяема енергия. GlobalData прогнозира, че застрахователната индустрия MAT в Азиатско-тихоокеанския регион ще нарасне до 16,2 милиарда долара през 2026 г. от 11,9 милиарда долара през 2021 г. Според доклад на Aviation, Marine & Cargo Global Insurance Market Forecasts застраховката MAT бележи възстановяване през 2021 г. с ръст от 7,2%, след като през 2020 г. остана почти непроменена, тъй като пандемията от COVID-19 повлия отрицателно на въздушния транспорт и създаде предизвикателства във веригата на доставките.
Продължаващата руско-украинска война ще бъде основен фокус за регионалните застрахователи и се очаква застрахователните договори да бъдат преразгледани и премиите да бъдат увеличени с подновяването на програмите за преоценка на застрахователните рискове от войната.
Според GlobalData създаването на Регионалното икономическо партньорство (RCEP) през януари 2022 г. е една от основните предпоставки за нови бизнес възможности пред застрахователите. Включвайки 15 регионални пазара, включително Китай, Япония и Южна Корея, RCEP има за цел да премахне до 90% от митата върху стоките.
Според Конференцията на ООН за търговия и развитие RCEP ще увеличи търговията между страните-членки с 42 милиарда долара, от които 40% ще бъдат генерирани чрез създаване на нова търговия. Разширяването на външната търговия по шосе, море и въздух, улеснено от RCEP, ще създаде нови бизнес възможности за застрахователната индустрия.
GlobalData прогнозира, че застрахователите на MAT ще се възползват от продължаващия преход към чиста енергия в Азиатско-тихоокеанския регион. Изграждането на офшорни енергийни инсталации за замяна на изкопаемите горива, като проекти за вятърна енергия, придоби популярност в региона, създавайки търсене на застрахователни линии за морска възобновяема енергия по застраховка MAT. Китай, Индия, Австралия и Южна Корея са сред основните пазари на вятърна и водна енергия в региона.
Lloyd's Market Association (LMA) през април 2022 г. обяви статут на висок риск за всички териториални води на Русия. Преди това, през февруари 2022 г., Съвместният военен комитет даде статут на висок риск на водите на Азовско и Черно море. Тези проливи са важни портали за транспортиране на суровини и селскостопански продукти между азиатско-тихоокеанските страни и европейските страни. Корабите, пресичащи тези проливи, ще трябва да уведомят своя застраховател предварително, за да договорят условията на морската застраховка.
Азиатско-тихоокеанската застрахователна индустрия ще предостави възможности за разширяване на местните застрахователи, тъй като много чуждестранни застрахователи, особено от Европа, или намаляват присъствието си в региона, или напускат пазара поради неоправдани загуби от природни бедствия. В допълнение, продажбата им на свързани с въглищата застрахователни услуги, за да постигнат целите на ESG, разширява възможностите за местните застрахователи.
Въпреки това, рентабилността на застрахователните компании остава уязвима към повишени заплахи за сигурността, причинени от геополитическо напрежение, проблеми с веригата за доставките, нестабилните цени на петрола и екстремното време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив