19 Април 2024, 18:54 Днес (10) | Вчера (11)

Войната няма да оскъпи “Зелената карта” “Гражданска отговорност” до 300 евро от 2007 година

04 Април 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

26.39 млн. лв. са премийните приходи от продажбата на застраховката "Зелена карта" от 1 април 2002 г. до края на декември. Това обяви председателят на Управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Атанас Табов по повод навършването на една година от създаването на бюрото.

26.39 млн. лв. са премийните приходи от продажбата на застраховката "Зелена карта" от 1 април 2002 г. до края на декември. Това обяви председателят на Управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Атанас Табов по повод навършването на една година от създаването на бюрото. В проведения в началото на седмицата от НББАЗ брифинг освен г-н Табов ­ председател на НББАЗ, участваха и Татяна Чонкова ­ генерален секретар, Йордан Генчев, Вася Иванова и Цветанка Крумова ­ членове на УС на НББАЗ.
От април до декември 2002 година са издадени 92.4 хил. "Зелени карти". През това време в страната е имало 280 катастрофи с участието на чужденци. Според статистиката на националното бюро през изтеклата година най-много катастрофи на български водачи са ставали в съседните ни страни ­ Гърция и Турция. Най-сериозни суми за произшествия пък са платени в Италия, Германия, Франция при инциденти с товарни автомобили. Изплатените обезщетения по "Зелена карта" са за 454 хил. лв., като искове за още 3.8 млн. лв. са висящи.
За януари и февруари събраните премийни приходи са за 6.9 млн. лв. Повече от половината от тях са със срок на валидност 15 дни. Близо 80% от реализираната премиална сума е генерирана от "Булстрад". "Зелена карта" предлагат още ­ "Бул инс", ДЗИ, "Алианц България", "Витоша", "Европа инс", "Орел" и "Юпитер", а от началото на годината "Български имоти" също се присъедини към членовете на бюрото. Всички те са внесли задължителната гаранция от 600 хил. евро. От средата на годината застраховката ще се предлага и от "Хановер кооп България", каза Атанас Табов.
Преди една година националното бюро "Зелена карта" започна работа, след като няколко десетилетия единствено "Булстрад" имаше право да продава този вид полици. Първият видим ефект за клиентите беше поскъпването на застраховките. По отношение на цените на полиците Табов заяви, че "на този етап не се налага промяна на цената на "Зелена карта". За в бъдеще минималните цени на застраховката вече ще бъдат определяни от Комисията за финансов надзор, допълни той. Войната в Ирак също няма да се отрази върху международната полица, тъй като българите рядко пътуват в Близкия изток. В дългосрочен аспект обаче със сигурност ще се промени както статутът на тази застраховка, така и нейната цена. В страните от Европа има една застраховка "Гражданска отговорност" за вътрешността на страната и за пътувания в чужбина. Засега в България със статут на задължителна застраховка е единствено "Гражданска отговорност" на притежателите на МПС за територията на страната, но скоро "Зелена карта" ще трябва да се обедини с тази най-популярна у нас застраховка. Това ще доведе до неколкократно поскъпване на полиците. Предполага се, че това ще стане в началото на 2007 година, когато застрахователните условия в страната ще трябва да се изравнят с тези в ЕС. За страните от ЕС "Гражданска отговорност" е една ­ и за територията на държавата, и за пътувания в чужбина. Атанас Табов даде пример с Унгария, където застраховката струва 200 ­ 300 евро.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив