16 Юни 2024, 23:01 Днес (0) | Вчера (0)

Войната на централните банкери

02 Август 2013 15:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2013, 15:48
Getty Images

ЕЦБ няма последователна стратегия, обвни ФЕД

Федералният резерв на САЩ наруши етикета на отношенията между централните банки, като призова ЕЦБ да започне политика на количествени улеснения, за да ускори излизането на еврозоната от рецесията.
"ЕЦБ няма последователна стратегия за създаване на паричната база, необходима за поддържането на създаване на капитал за развиваща се икономика", се посочва в писмо, написано през юли от Робърт Хетцел, старши икономист на федералната резервна банка на Ричмънд, съобщава Daily Telegraph, цитиран от Дарик. 
В писмото се призовава за изкупване на дълга на малкия бизнес и на държавни дългове на всички страни-членки на еврозоната, в това число и на Германия.

Според Хетцел, "Европейската централна банка трябва да бъде наясно, че страните с излишъци ще изпитат инфлация над 2% за продължителен период от време", и трябва да е "готова да обясни на германските потребители", че това ще е добре за икономиката.

"Най-важното е, че ЕЦБ трябва да започне да признава, че проблемите на Европа са основно от структурен характер. Тя трябва да спре да използва паричната политика като лост за постигане на структурни промени и да прекрати рестриктивните мерки," се допълва в писмото.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги изглежда не счита тези съвети за добри. В четвъртък той остави без промяна паричната политика на банката и заяви, че има признаци за предстоящо "постепенно възстановяване" през втората половина на годината.

Жак Кайлу от Nomura коментира, че най-големият проблем в момента е изплащането на над 1 трилион евро, взети назаем от банките в еврозоната в рамките на програмата за дългосрочно неограничено кредитиране на ЕЦБ. Досега финансовите институции са върнали около 60% от парите, но това става за сметка на ефективно намаляване на ликвидността на банковата система и увеличаване на лихвените нива. За да се справи с проблема централната банка може да бъде принудена да свали лихвените нива до отрицателни стойности, както призна и Марио Драги.

Растежът на широките пари М3 е в застой от октомври насам, при цел от 4.5%, в същото време новите бизнес кредити поскъпват с 1.6%, а продажбите на дребно падат както във Франция, така и в Германия.

На този фон Драги се опитва чрез риторика да държи еврото евтино, разчитайки на износа да изведе европейската икономика от кризата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив