19 Май 2024, 20:14 Днес (0) | Вчера (0)

Вещите лица задължително със застраховка „Професионална отговорност“

15 Май 2014 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2014, 11:49
Под лиценза на creativecommons

Вещите лица да влязат в електронен регистър, да се учредят камари по отрасли, а експертите да бъдат атестирани с оценки от съответните камари на всеки три години

Това са част от предложенията за решаване на проблемите на съдебните експертизи, които са предложени от Съюза на юристите в България (СЮБ).

Предлага се създаване и на задължителна застраховка за професионална отговорност на вещите лица и на особена защита в сферата на наказателното производство

СЮБ предлага нова нормативна уредба, която със закон или с подзаконов акт да регулира дейността и изискванията при изготвяне на експертизи, включително и за досъдебното производство. Предлагат се ясни критерии за вещото лице – да има висше образование, специални знания в конкретната област и поне 5 години практика. При определяне на експертите да им се дава възможност да кандидатстват лично, да получават подкрепа с писмени становища от различни министерства и организации.

Предлага се основаване и на единна камара на вещите лица, която да има и подразделения по специалности, а финансирането да става с членски внос или отчисления от експертизи. Задача на камарата е актуализиране на регистъра на вещите лица, както и създаване на условия за оценка и периодично атестиране на експертите на всеки три години. Актуализацията на списъците пък трябва да се прави веднъж годишно. Друга задача на камарата ще е да организира обучения и да осъществява контрол върху дейността на експертите. Камарата ще съдейства и на съдебните органи, когато има по-особени изисквания по конкретна експертиза и са нужни компетентни специалисти.

Не на последно място е поставен и въпросът за заплащането на експертизите, като участниците в кръглата маса предлагат да се уеднаквят критериите за възнаграждение, при отчитане на нивото на професионализъм и времетраенето на експертизата. От Сдружението за експертизи, финансово-икономически и технически анализи предлагат и конкретна мярка в тази посока. Идеята им е да се въведе нормативно задължение за всички органи, които назначават експертизи, да ги заплащат в разумен срок, който предстои да се уточни, а при забавяне - да се дължат лихви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив