20 Май 2024, 01:07 Днес (0) | Вчера (0)

В НАП и митниците се създават инспекторати

12 Август 2015 17:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2015, 16:16
Булфото

В Националната агенция за приходите и митниците се създават инспекторати за контрол на служителите. Те ще са на пряко подчинение на техните ръководители

Това стана с постановление на Министерски съвет, който прие промени в нормативни актове, произтичащи от последните промени в Закона за митниците. 

Регламентира се обезпечаването с персонал на дейностите, които преминават от административните звена на инспектората на Министерството на финансите към инспекторатите на двете приходни агенции, за да се осигури оптимална ефективност на административния контрол, осъществяван върху приходните администрации. 

Проверяващите органи на инспектората в структурите на самите агенции ще бъдат с развит административен капацитет, за да извършват всеобхватно, обективно, безпристрастно и точно проверките на база специфични познания за функционирането на двете приходни администрации. 

С измененията в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове поземлените имоти, сградите и съоръженията в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, които не са предоставени на ведомства за изпълнението на функции, свързани с извършването на граничен контрол, се предоставят за управление на Агенция "Митници" (АМ). 

Новата уредба цели да се създадат условия за оптимизация и подобряване на управлението, преустройството и поддържането на тези имоти, като в АМ ще функционира звено за координация и осъществяване на тази дейност.

Въвежда се изискването при назначаване и повишаване в длъжност на служители в АМ задължително да се изследва тяхната професионална и психологическа пригодност. С приетите структурни промени в постановлението се цели постигане на по-ефективна координация между звената в АМ, подобряване на работните процеси и утвърждаване на оперативни процедури, свързани с документооборота и организацията на работа. 

Осигурява се подобряване на функционалността на митническата администрация чрез повишена ефективност, бързина и ред в процесите на управление. 

Устройствените правилници на Министерството на финансите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция, Държавната комисия по хазарта и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" се привеждат в съответствие с последните изменения и допълнения на Закона за държавния служител и Кодекса на труда, отнасящи се до работното време с променливи граници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив