17 Юни 2024, 02:12 Днес (0) | Вчера (0)

Български лекари масово напускат страната, тръби Би Би Си2

20 Ноември 2013 14:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2013, 14:54

Ема Джейн Кърби разказва за как млади и вече установени медици вече активно търсят работа в други страни от ЕС, включително Германия и Австрия, с надежда там да получават 10 пъти по-високи заплати

"Ако остана тук... ще трябва да върша неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хора заради парите - хора, които не се нуждаят от операции. Да, така стоят нещата тук с корупцията. И ако не го правя, няма да оцелея като лекар в България."

Това разказва д-р Димитър Балездров, 34-годишен сърдечно-съдов хирург от софийската болница "Токуда" в обширен репортаж на Би Би Си за българските лекари, подготвящи се да се прехвърлят да работят във Великобритания, след като на 1 януари 2014г. отпаднат ограниченията за българи и румънци.

21334
BBC News

Трима млади медици - Камен Димитров, Владимир Башлийски и Радислав Наков, също мислят да заминат.

"Когато го питам какво мисли за това първо да си изкара специализацията в България, Камен се разсмива: "Вече имам покана да специализирам във Виена, така че, разбира се, че ще отида. Всеки иска да получи най-доброто за себе си, така че съм проучил възможностите навсякъде в ЕС - може и да се върнат в България след специализацията, но вероятно ще остана във Виена или ще отида във Великобритания", разказва Кърби.

Проучване сред студентите в Медицинския университет в София неотдавна показа, че над 80% от дипломиращите се планират да напуснат страната. 

"Има толкова много корупция в здравеопазването", казва Наков. "Все още тук живеем в нещо, подобно на комунизъм. Звучи гадно, но губим вяра, че нещо може да се промени. Единственото ни предимство е, че см ечленове на ЕС и можем свободно да пътуваме м чужбина."

Приятелят му Башлийски се опитва да си намери работа в болница в Бирмингам. "Много мислих какво да избера, наистина много. Но не искам да оставам в България. Системата тук е прогнила. Не виждам светлина в дъното на тунела. Надявам се да работя в Бирмингам или Лондон, в Белгия или някъде другаде."

Професор Мила Власковска, бивш зам-министър на здравеопазването, споделя пред Би Би Си, че повечето й докторанти вече са напуснали страната. "Миналия семестър 75 от студентите ми в последен курс вече имаха места в друга страна от ЕС или в САЩ. Това е огромен проблем и правим най-доброто, което можем, а аз се надявам те да се върнат и че повече студенти ще се опитат да подобрят положението тук."

"Вече не искам да се боря. Просто искам да се махна. Тъжно е. Това е един вид предателство, но ще замина за Великобритания", казва още д-р Балездров, уморен по средата на 24-часовото си дежурство. Той печели около 800 паунда (950 евро) на месец, а ако се прехвърли на Острова би получавал 60-70 000 паунда годишно. 

Балездров казва, че донякъде това е и морален избор, но Башлийски е пределно откровен: "Изобщо не се чувствам виновен. Защото ако правителството не подкрепя и не цени младите, резултатът ще е такъв. Ако нещата се променят, може би ще се замисла да се върна. Може би."

Ема Джейн Кърби продължава разказа си с описание на уличните протести на студентите срещу корупцията. Наков и Башлийски редовно участват в тях, но и нямат угризения, когато журналистката ги пита как оценяват факта, че данъкоплатците 5 години са плащали обучението им, а те веднага отиват в чужбина.

Наков, който ръководи Комисия за връзките с чужбина на Сдружението за развитие на медицинската общност, отвръща с въпрос: "Какво развитие? Ние не искаме западните заплати, а просто да ни оставят да живеем по-добре като ни се заплаща като в другите посткомунистически държави като Чехия или Полша."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив