17 Май 2024, 20:42 Днес (11) | Вчера (11)

Българо - швейцарско сътрудничество със злато от САЩ

14 Август 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Мултимедийна защитна маркировка решава проблема с фалшификациите


Инж. Живко Желев е роден през 1948 г. Завършил е специалността „Високи технологии" в полския град Гданск. Работи 10 години в завода за електроника в Ботевград, 11 години е заместник-генерален директор на ДЗУ - Стара Инж. Живко Желев е роден през 1948 г. Завършил е специалността „Високи технологии" в полския град Гданск. Работи 10 години в завода за електроника в Ботевград, 11 години е заместник-генерален директор на ДЗУ – Стара Загора  по  науката  и  обезпечаването  на внедряването /уволнен е през 1990 г. от правителството на Андрей Луканов/, а от 12 години се занимава с частен бизнес. Баща е на трима синове.

Изобретенията на инж. Желев вече имат широко световно признание, но за съжаление са малко известни у нас. Една от последните му големи награди е златният медал за проекта „Мултимедийните маркировки и третата генерация мобилни комуникации срещу тероризма и корупцията" от изложението за иновации и нови продукти в Питсбърг /САЩ/ през май т. г. Със същата разработка инж. Желев грабна златния медал и на Втората евроазийска изложба за високи технологии в Москва. Екипът на инж. Желев е разработил пакет от патенти за защита на всякакъв вид документи, ценни книжа, бандероли, банкноти, стоки и оръжия.
Награда получава и синът му Георги Желев - президент на фирмата „КЕИТ" ООД, за млад изобретател на годината; тя е от Световния патентен институт в Женева към ООН и му се присъжда за разработката „Телекомуникационен контрол на мултимедийните маркировки против корупция и тероризъм". Става дума за използването на третото поколение мобилни телефони, снабдени с видеокамери, които могат освен звук да представят и образ, като контролно средство. Така всеки потребител от всяка точка на света може чрез собствения си GSM да контролира дали едно оръжие, документ, стока, бандерол и т. н. е фалшификат, т.е реално да се включи в борбата с корупция и фалшификатите, опазвайки и личния си интерес.
Проблемът е световен, защото

НАД 500  МЛРД. ДОЛАРА

годишно се въртят в производството на фалшиви документи и стоки /ментета/, като чрез тях се изпират мръсни пари от наркотрафик, търговия с хора и оръжие, проституция, тероризъм, изнудване и т. н. През февруари т. г. в Клуба на народния представител в парламента инж. Живко Желев и неговият екип представиха своята уникална технология. Българските депутати и министри се запознаха с предложението, но засега внедряването у нас върви много по-бавно, отколкото в чужбина.
Идеята на изобретателя е така да се организира маркировката - записването и разчитането, че да се неутрализира всеки опит за фалшифициране, както и за предотвратяването на корупционни действия от страна на държавни служители, включително и в органите за сигурност. Не е тайна, че там се срещат такива. Чрез записващите и разчитащите устройства и най-вече чрез базата данни се прави така, щото те няма да могат да фалшифицират или да предоставят на фалшификаторите каквито и да е данни.
Първи, които оценяват технологията, са служителите от Скотланд ярд; те още през октомври 1994 г. награждават инж. Желев със златна значка. Оттогава вече на 10 изложения технологията печели златни отличия. Става дума за

ЛАЗЕРЕН   ПРОЦЕС НА  ИЗГОТВЯНЕ

на даден образ, в който има включени други, скрити образи. Така върху видимата маркировка може да се нанесе друг образ - например някаква картина, в която има още скрити картини /знаци/, фалшификаторът никога няма да може да ги фалшифицира, защото не може да ги види, да ги разчете. А скритите картини могат да бъдат десетки...
С тях се маркират всякакви вещи и предмети - от паспорти до културни ценности и от бандероли до ценни книжа или оръжия.
Снабдени със специално четящо устройство, проверяващите могат светкавично да установят какъв е произходът на предмета и дали е оригинал или фалшификат.
Както е известно, на 15 февруари т. г. бе приет Протокол на ООН за борбата срещу незаконното производство и трафика на огнестрелни оръжия и задължително маркиране на техните части, компоненти и боеприпаси. Протоколът вече е ратифициран и от българския парламент. След събитията в САЩ от 11 септември м. г. въпросът стана много актуален.
Мултимедийната маркировка решава тотално този проблем, но внедряването й по света и у нас върви все още трудно заради противодействието на местно и средно ниво. А там, където мафията е проникнала в държавни органи и институции и особено в органите по сигурността, съпротивата е изключително силна. В момента има

ЧАСТИЧНО ВНЕДРЯВАНЕ   НА ТОЗИ   МЕТОД

в  Швейцария /в.  „Застраховател" писа вече за това, че големите купюри на швейцарския франк са защитени по този начин/ и Германия. Сега обаче нещата се променят и вече ще трябва всички произведени части на оръжията и мунициите за тях да са надеждно маркирани.
Фирма „КЕИТ" ООД е официален представител на „OMNISEK" AG - швейцарска фирма с голяма репутация, която се занимава с изработването на висококачествена криптотехника с 256-битови алгоритми. Тя е № 1 в шифровата техника в световен мащаб и повече от 50 години работи в областта на защитата на комуникациите. Нейното основно мото е: „Не оставяй нищо на шанса и елиминирай всички човешки и технически недостатъци винаги когато е възможно!"
Съвместни технологии на българския изобретател и неговия екип и на швейцарската фирма са внедрени в повече от 20 държави, а от 1993 г. и в България от българската полиция.
Става дума за известната на обществеността „Секюри-Марк". Информационната база с маркираните коли се съхранява върху мултимедиен оптически диск, който се предоставя на Дирекцията на национална служба „Полиция". Резултатите са показателни: от над 150 000 маркирани автомобила кражбите са над шест пъти по-малко от кражбите при немаркираните, като се разкриват близо 40 на сто от откраднатите маркирани автомобили. Имало е случаи фирми да доставят техника за засекретяване на информация, като същевременно си оставят възможност да я контролират и да извършват подслушване, споделя инж. Желев.
В момента българската фирма участва в крупен проект на Министерството на отбраната, с който да се решават въпросите със защитата и управлението на информационните потоци.
Инж. Желев предостави без- платно за българските военни производители своята технология /съдържаща записващи и четящи устройства и база-данни/ за мултимедийна маркировка на оръжия, чиято патентна цена възлиза на 84 милиона долара.

-   Г-н  Желев,  откъде  ви хрумна идеята за този „комплексен" начин на маркиране?

-   От 1974 г.  паралелно с проф. Антон Антонов и други учени работим върху разшифроването на скритите значения на глаголическите букви.
Технологията ни се базира на много интересни принципи - кодовете и шифрите, които сме дешифрирали от глаголическата азбука, и начина на записване на музиката, използван от Йоан Ку-кузел. При сегашните защитни средства - пикселграми, криптограми, холограми, няма персонализация. Всяка пикселграма например е една и съща и като се фалшифицира веднъж, може да се мултиплицира хилядократно. По света има милиони доларови банкноти с един и същ номер, т. е. фалшиви. Докато при нашата мултимедийна маркировка един номер не само че е различен за всеки защитен продукт, но съдържа в себе си кодирани скрити номера, които фалшификаторите едно не могат да прочетат, второ, не могат да повторят кода от материала, трето, да подменят със стара дата мултимедийните бази данни в банка, полиция, застрахова-тели и т.н.
Тези кодирани номера не са само от една институция /ведомство, служба/, в които могат да се намерят корумпирани служители и хора, свързани с престъпния свят, а от различни институции. В такъв случай мафията трябва да подкупи доста хора в много ведомства, за да научи съответната тайна. Когато базата-данни се съхранява на няколко места, как може да стане подмяната им със задна дата, ако все пак фалшификаторите успеят да стигнат до някои от тях? Абсолютно невъзможно.
Въвеждането на мултимедийна маркировка практически ще сведе до минимум производството на фалшиви стоки и документи. Например ако някой поиска да си купи скъп часовник в азиатска страна, той може по мобилния си телефон трето поколение да се свърже по Интернет с производителя и да направи проверка, като постави часовника пред миникамерата на мобилния си апарат. Мултимедийният знак върху часовника трябва напълно да съответства на базата-данни на производителя. Ако не съответства -значи сте попаднали на фалшификат.

-  Откога си сътрудничите с    швейцарската    фирма „OMNISEK"  AG?

-  По принцип български и западни фирми си сътрудничат още  от  1968  г.   въпреки ограниченията,  които  налагаше КОКОМ.
Швейцарците спазваха ембаргото, но имаха и свои интерпретации на формите на сътрудничество с държавите от Източния блок тогава. Когато разменяхме собствени hi-tech на бартер, това не бе търговия с ембаргови стоки на САЩ и НАТО. По този начин те способстваха да се реализира българският научен и изобретателски потенциал. Сега сътрудничеството ни върви много по-лесно. Разработките ни се внедряват масово: за маркиране на автомобили, бандероли, банкноти, документи... И сега - на оръжия. Патентите за такава маркировка излязоха през април 2002 г. С тях ще се маркират не само новопроизведените оръжия, но и онези, които са на склад. Договаряме се с два оръжейни завода за внедряване на технологията. Надяваме се на допълнително финансиране от ЕС за ускоряване на процеса и то така, щото устройствата, съпътстващи внедряването, да се произвеждат у нас.
Маркировката няма да позволява повече на конкурентните оръжейни търговци да продават свое „черно" оръжие, като го представят за българско, спекулирайки с високото реноме на нашата оръжейна индустрия. Същевременно ще секнат и честите манипулации за продажба на българско оръжие на ембаргови държави.
В областта на застрахователния пазар „КЕИТ" ООД подготвя внедряване на технологията паралелно в България и чужбина за две приложения: защита на зелена карта против фалшификация и шифриране на металния личен медальон, задължителен за животозастрахованите, VIP шофьори и пътници и работещи с оръжие в опасни производства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив