26 Април 2024, 22:46 Днес (11) | Вчера (14)

Брюксел препоръчва договорите с фиксирана цена на тока

14 Март 2023 11:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2023, 11:28

Европейската комисия е готова да предложи преработка на правилата на европейския пазар на електроенергия, за да разшири използването на договори за електроенергия с фиксирана цена.

Така тя се надява да предпази потребителите от сериозни скокове на цените като тези, които се случиха миналата година, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от econ.bg.

Европейският съюз обеща да преразгледа своя пазар на електроенергия, след като намаляването на руските доставки на газ доведе до рекордни цени.

Бъдещата държавна подкрепа за нови инвестиции във вятърна, слънчева, геотермална, водна енергия и ядрена електроенергия ще може да се сключва чрез двустранен договор, предвижда предложението.

Държавите също ще трябва да правят повече, за да насърчат споразуменията за закупуване на електроенергия за директно закупуване на електроенергия от производителите, като например предоставяне на държавни гаранции за такива договори.

Производителите на енергия, захранвани с изкопаеми горива, няма да имат право на такава държавна подкрепа. Целта е така инвестициите да се насочат към възобновяема енергия, от която страните от ЕС се нуждаят, за да се откажат от руските изкопаеми горива и да постигнат целите за изменение на климата.

Други елементи имат за цел по-бързото изтласкване на газа от енергийния микс на Европа - например чрез изискване към страните да разширят съхранението на енергия и други алтернативи, които да заменят ролята, която газовите централи играят при балансирането на електроенергийната мрежа.

Понастоящем цените на електроенергията в Европа се определят от крайния производител, необходим за задоволяване на общото търсене. Често това е газова централа, така че скоковете на цената на газа - като тези, причинени миналата година от намаляването на доставките на газ от Русия - могат да доведат до скок на цените на електроенергията.

Въпреки че Брюксел представи реформите миналата година като шанс за "отделяне" на цените на газа и електроенергията, проектопредложението избягва дълбоката реформа на пазара на електроенергия, за която страните, включително Испания и Франция, призоваха вместо това избира по-ограничени настройки за стабилизиране на цените.

Друг лагер от държави, включително Германия, Дания и Латвия, предупреди, че големи промени могат да изплашат инвеститорите.

Страните от ЕС и Европейският парламент трябва да постигнат споразумение за окончателното съдържание на проектозаконите, като някои настояват това да стане до края на годината, пише "Ройтерс".

Марко Форести, мениджър за проектиране на пазара в Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO-E), каза, че проектопредложенията са били посрещнати с "лека въздишка на облекчение" сред онези, които са загрижени за нарушаването на функционирането на краткосрочните енергийни пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив