27 Май 2024, 14:50 Днес (1) | Вчера (0)

Близо една четвърт от кредитите в България са необслужвани

02 Октомври 2013 15:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2013, 15:08
Под лиценза на creativecommons

Може да се приеме, че около 20-30% от ипотечните кредити като цяло ще изпаднат в просрочие и ако се следват процедурите и няма някакви законодателни промени, би трябвало да се пристъпи към отнемаме на тези жилища

По официалната статистика на БНБ към днешна дата 23% от кредитите са необслужвани и лоши. Ако този процент го наложим към общата бройка изтеглени ипотечни кредити, може би са прави, тъй като банковата система има практика да не рапортува на БНБ абсолютно всички лоши и преструктурирани кредити. Това каза кредитният консултант Васил Кендов в интервю за БНР.

 

Може да се приеме, че около 20-30% от ипотечните кредити като цяло ще изпаднат в просрочие и ако се следват процедурите и няма някакви законодателни промени, би трябвало да се пристъпи към отнемаме на тези жилища и банките със сигурност ще направят такива стъпки, което означава, че доста хора ще трябва да се разделят с имотите си. Тук вече е спорен въпросът дали тези хора ще останат на улицата, или просто ще се настанят в друг имот, който имат, обясни Кендов.

Закон за ипотечния кредит ми звучи странно. На практика изказванията и намеренията ми звучат странни от икономическа гледна точка. Тази мярка не знам какво целят с нея. Трактатът: "Правим ги на тъмно, защото са много чувствителни финансовите пазари към такава предварителна информация" - за мен дори това е много странно, тъй като финансовите пазари са най-чувствителни към липсата на информация. Като има несигурност, инвеститорът си отива. От тази гледна точка това по-скоро ми звучи като заобикаляне на някакви реални мерки, които трябва да бъдат взети и приложени, посочи Кендов.

По отношение на мярката при отнемане на имуществото да не се изплаща остатъчната сума от ипотечния кредит Кендов обясни: Една такава мярка, която предвиждат, според подадената информация ще влоши положението както на бъдещите кредитоискатели, така и на банките и ще даде повод за злоупотреби. Трябва да е ясно, че същите хора, които гласуваха законите, които ни доведоха до това положение, в момента казват: "Да, имаме нужда от реформа". Може да имаме нужда от реформа, но вие го правите по същия начин. Няма да стане така, няма ги предпоставките за реформа.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив