17 Май 2024, 16:29 Днес (9) | Вчера (11)

Бизнесът се възпротиви да информира работниците за отпуска им

05 Август 2015 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2015, 15:31
Булфото

Бизнесът възрази срещу задължението работодателите всяка година да информират работниците и служителите за дните отпуск, които те могат да ползват през календарната година. Това се случи по време на заседанието на Тристранката, съобщи БНР

"Сега вместо един график, сложен някъде, достъпен за всички, това означава сто работници, сто писма на сто листа. Всеки да го прочете и да е сигурен. В една организация като Палатата "Личен състав" да отиде при всеки, да го прочете, да се подпише, защото трябва да бъде писмено. Това е нещо, което за нас е неприсъща работа на работодателя. Той трябва да мисли за други неща", обобщи недоволството Цветан Симеон, шеф на БТПП.

В рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се разглеждат промените в наредбата за отпуските и почивното време, от КТ "Подкрепа" искат при извънреден труд да бъдат информирани синдикатите във фирмата. След последната редакция на Кодекса на труда отпадна задължението за удължаването на работния ден да се уведомява Главната инспекция по труда.

"Става много ясно по какъв именно ред работодателят трябва да уведомява своите работници, че те трябва да полагат извънреден и ненормиран труд. Предлага се и някаква формула, която сме установили от практиката, че е абсолютно неработеща. Залепването на заповед на някакво място, което практически никога не се случва. Ние бихме предложили за полагане на извънреден и ненормиран труд да бъдат уведомявани синдикалните организации, ако има такива, или представители на работещите и служителите, така че да има достатъчно яснота, да се знае какво става, а не работното време да се удължава на коляно", обясни президентът на синдиката Димитър Манолов. 

"Имаше възражение от страна на работодателите, че това е допълнително натоварване, но в същото време всеки работодател е длъжен, когато работник поиска справка от трудовото досие - каквато и да било, да я получи", обяви след края на заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълни, че писменото уведомяване може да има различна форма и не е казано, че трябва да бъде само на хартиен носител. "Не мисля, че това би затруднило значително работодателите, по-скоро ще запази информираността на всеки служител", каза още Ивайло Калфин. "Като цяло наредбата се приема от социалните партньори", коментира той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив