21 Септември 2024, 03:23 Днес (0) | Вчера (2)

Бизнесът отлага протеста си за цената на тока

24 Септември 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2015, 15:50
Под лиценза на creativecommons

Планираният за 30 септември национален протест за реформи в енергетиката се отлага, но не се отменя

Това заявяват в своя позиция четирите национално представителни работодателски организации във връзка с проведените през последните дни разговори с представители на изпълнителната и законодателната власт.

Те подчертават, че запазват готовността си за повторното насрочване на протеста, в случай, че работата по исканията им не стартира с договорената с институциите интензивност.

Работодателските организации приветстват възстановяването на диалога и постигнатото съгласие по поставените от тях искания, за отказ от преференциално изкупуване на ел.енергия от инсталации, стартирали работа след 1 октомври 2015 г., и въвеждане на санкции за нарушаващи закона производители на енергия от ВЕИ.

За тях връщането на енергийните цени на нивата опреди 1 август тази година е безалтернативно. От проведените разговори е станало ясно, че съществуват резерви, които да позволят подобна стъпка. Затова бизнесът продължава категорично да отстоява това свое искане.

Работодателските организации настояват до 1 октомври да бъде факт Пътната карта за реформи в енергетиката и изпълнението й да стартира. За тази цел те очакват в максимално кратки срокове да бъде институционализирана работната група за изработване на пътната карта, като в нея бъдат включени и техни представители.

Представителите на бизнеса потвърждават настояването си Народното събрание да стартира работа по предложените от тях промени в Закона за енергетика и Закона за възобновяемите енергийни източници. Настояват Иван Иванов да бъде освободен от длъжността председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Друго тяхно искане е Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката. Настояват и Министерството на енергетиката да създаде работна група с тяхно участие за изработване на критерии и методика за избор на членове на управителни органи на държавни дружества в системата на енергетиката.

Позицията е във връзка с проведените в периода 16-23 септември 2015 г. разговори с представители на изпълнителната и законодателната власт относно цените на електроенергията за индустрията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7531
GBP 2.4796 2.4887 2.3296
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив