26 Април 2024, 14:19 Днес (6) | Вчера (14)

Бизнес климатът се подобрява през февруари

28 Февруари 2023 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2023, 14:12

През февруари 2023 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт (НСИ), цитиран от econ.bg.

Подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, строителството и сектора на услугите, а в търговията на дребно запазва равнището си от януари.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1.3 пункта в резултат на подобрените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 56.4 и 31.4% от предприятията.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, е 17.1%. През януари делът им беше 21.8%.

Бизнес климатът в строителството се подобрява с 1.0 пункт, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, информира Националният статистически институт. Същевременно и прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за дейността на предприятията, като спрямо януари се отчита засилване на негативното влияние на първия и третия фактор.

Една трета от строителните предприемачи очакват цените в сектора да се повишат през следващите три месеца.

В търговията на дребно показателят за бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, а очакванията на търговците за бизнес състоянието през следващите шест месеца остават оптимистични. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Основните проблеми за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, макар през последния месец да се регистрира намаление на отрицателното им въздействие.

Според анкетата 30.2% от търговците на дребно очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца, докато месец по-рано делът им беше под една пета.

В сектора на услугите месечното подобрение на бизнес климата е най-значително - с 3.1 пункта. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията са благоприятни, а очакванията им за следващите шест месеца са оптимистични. Позитивни са и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда остава основното затруднение в сектора, като в сравнение с предходния месец се отчита понижение на негативното ѝ влияние. На второ и на трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Една пета от мениджърите - колкото и миналия месец, прогнозират, че цените ще се повишат през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив