16 Юни 2024, 23:08 Днес (0) | Вчера (0)

Барозу защити ЕЦБ пред европарламента

12 Септември 2012 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2012, 12:12
Под лиценза на creativecommons

Комисията призова Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз"

Кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АП и БТА.

 

Според Барозу страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата и трябва да работят заедно, за да излязат от нея. "Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене, изтъкна Жозе Барозу в речта си "за състоянието на съюза" пред Европарламента.

"Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство, допълни той. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да действа активно на вторичния пазар за държавни облигации, призова ръководителят на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че според комисията ЕЦБ има мандат да действа на вторичния пазар на ценни книжа и че това е не само нейно право, но и нейно задължение. В същото време всички трябва да уважават независимостта на ЕЦБ, отбеляза Барозу.

Шефът на ЕК явно визираше в речта си позицията на Германия относно ролята на ЕЦБ за справяне с кризата. Германското правителство и Бундесбанк са твърдо против намесата на ЕЦБ на пазара на облигации и ролята и в създаването на банковия съюз. Барозу обаче има пълната подкрепа на Франция, Италия и Испания.

Днешните предложения за създаване на единен надзорен механизъм (ЕНМ) за банките в еврозоната са важна стъпка към укрепване на икономическия и паричен съюз (ИПС), каза още Барозу. В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ). Националните надзорни органи ще продължат да играят важна роля в ежедневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ, допълни той.

Комисията също така предлага днес Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави — членки на ЕС. .

Комисията призова Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз" ― единна нормативна уредба под формата на директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив