28 Март 2024, 10:53 Днес (4) | Вчера (12)

Асоциация на сръбските застрахователи: Важно е да се обръща повече внимание на катастрофичните рискове

17 Март 2023 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2023, 13:47

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на сръбските застрахователи и президентът на Dunav osiguranje Ивана Сокович очаква тази година да бъде по-добра от предходната, каза тя на панела за застраховането на 30-ия "Kopaonik Business Forumu".

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите на Сърбия и президентът на IO Dunav osiguranje Ивана Сокович очаква тази година да бъде по-добра от предходната и казва, че би било важно застрахователната индустрия да се обърне към катастрофичните рискове, т.к. разрушителните земетресения в Турция и Сирия показаха, че нямаме никакво влияние върху природата. Отговорът трябва да бъде застраховка срещу катастрофални рискове, каза Ивана Сокович и добави, че въвеждането на такава полица, която трябва да бъде задължителна, е трудно от гледна точка на държавата, защото би било непопулярно за мнозинството от гражданите. Но, от друга страна, тази политика би била изключително значима заради големите щети, които се падат на държавата, в крайна сметка на всички нас като данъкоплатци. Застрахователна полица срещу катастрофични рискове ще защити имуществото на гражданите и ще облекчи бюджета на държавата, който вече няма да трябва сам да покрива щетите.

Драган Филипович, заместник-председател на Управителния съвет на асоциацията и президент на Generali osiguranje IO, казва, че последните няколко години са били изключително трудни за цялата застрахователна индустрия, тъй като 2022 г. е била годината на инфлацията и приходите не са в крак с нея . Въпреки че страната ни е известна с това, че няма висока информираност за застраховането, миналата година постигнахме един милиард евро премии. И Филипович вярва, че тази година ще бъде по-добра от предишната, особено ако се сбъднат прогнозите за спиране на инфлацията през тази година и връщане към старото до половината на 2024 г.

Панелът, който беше модериран от Наташа Томич Петрович, професор в Юридическия факултет на Белградския университет, също обсъди необходимостта от повишаване на осведомеността относно застраховането или относно механизмите, чрез които гражданите да разберат, че застраховката трябва да стане превантивна, а не необходимост.

Зоран Благоевич, член на Борда на директорите на UOS и президент на Wiener Stadtische osiguranje IO, каза, че застрахователната индустрия трябва да намери начин да достигне до гражданите, потребителите на услуги и как да покаже на прост език всички предимства, които осигурява застраховката. Благоевич каза още, че поради регулаторната рамка, с цел пълна защита на клиентите, застраховането е станало по-сложно и че има опасност застраховането да се отдалечи от същността си. Това трябва да се предотврати, смята Благоевич и казва, че застрахователните компании трябва да знаят какви са нуждите на клиентите им, а не да предлагат стандартни продукти.

Участниците в панела казаха на обществеността, че застраховането трябва да се разбира като приятел в нужда, че застраховането не е разход, а инвестиция в личната или семейна и имуществена безопасност, както и че е силно регулирана дейност. Модераторът на панела, професор Наташа Петрович Томич, заяви в отворено писмо до обществеността, че не всеки може да се занимава със застраховане, че договорите са защитени от закона и че Националната банка извършва ежедневен контрол върху застрахователните компании. Винаги е подходящият момент за застраховка, казва професор Петрович Томич, особено във времена на криза като тази, през която преминаваме.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив