16 Юни 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (0)

Арабските застрахователи продават полици за хаджа само на поклонници до 65 г. възраст

15 Октомври 2013 12:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 октомври 2013, 12:46
Под лиценза на creativecommons

Това обаче не спря милионите поклонници, тъй като застраховките за жадж не са масово разпространени

Арабските застрахователи масово поставят ограничение за възрастта на поклонниците, пътуващи до Саудитска Арабия за тазгодишния хадж, които желаят да закупят туристически полици.

Проверка на insmarket сред офертите на редица египетски, дубайски, ливански и катарски застрахователни дружества показа, че поставеното възрастово ограничение е 65 години.

Това обаче не спря милионите поклонници, тъй като застраховките за жадж не са масово разпространени.

Два милиарда мюсюлмани празнуват Айд ал Адха (Курбан Байрам), а дните Ташрик започват утре.

До днес над два милиона богомолци се стекоха в Мека за най-голямото годишно поклонение хадж..

В рамките на днешния втори ден от поклонението хиляди вярващи се събират на планината Арафат край Мека в навечерието на празника на жертвоприношението Айд ал Адха, по-известен у нас като Курбан Байрам.

Това е и кулминацията на годишното богомолско шествие Хадж. Саудитският министър на вътрешните работи принц Ахмед Азиз увери, че нестабилността в района тази година няма да се отрази на отбелязването на празника. 

По традиция при ежегодното поклонение стотици жаджии се простяват с живота си. Причината е прозаична – биват стъпкани от екзалтираната тълпа.

Най-малко 300 мюсюлмански поклонници загинаха през 2006 година при масова блъсканица при изпълнение на ритуал от поклонението Хадж в свещения град Мека.

Над 200 богомолци загинаха по време на същия ритуал през 2004 г.

Байрамът се отбелязва на 10-ия ден в 12-ия месец на ислямския лунен календар.

Хаджът от своя страна е един от петте стълба на исляма и всеки мюсюлманин трябва да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се отдаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах. Поклонението се извършва между 10-тия и 15-тия ден на месец Зу ал-Хиджа. Тъй като ислямският календар (хиджра) е лунен и съответно с 11 дни по-къс от григорианския, всяка година датата на началото на хаджа в Мека се мени.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни. 

На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните, се помиряват. 

Курбан Байрам е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. Смисълът на курбана не се състои в заколението на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото на животното. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля. 

За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан.Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува.

Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.

Поклонението приключва в долината Мина, която е наричана Олтарът на Аллах. Преди това поклонниците събират камъчета от хълма Муздалифа край Мека, които хвърлят по колони, символизиращи сатаната.

Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив