20 Май 2024, 13:33 Днес (7) | Вчера (0)

Алианц изпрати извлечение от партидите на всички осигурени

18 Март 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

ПОД Алианц-България разпрати извлечения от индивидуалните партиди до всичките си 593 549 осигурени лица и в трите фонда. Според законодателството пенсионните дружества са задължени в срок до 31 март да изпратят безплатно на всяко осигурено лице такова извлечение.

ПОД Алианц-България разпрати извлечения от индивидуалните партиди до всичките си 593 549 осигурени лица и в трите фонда. Според законодателството пенсионните дружества са задължени в срок до 31 март да изпратят безплатно на всяко осигурено лице такова извлечение. На лицата в професионалния и универсалния фонд дружеството е изпратило извлеченията на посочен от осигуреното лице адрес. До членовете на доброволния фонд съгласно Закона за защита на личните данни е изпратена покана да се явят в някой от офисите на дружеството, за да получат лично документа си. Осигурените лица вече се интересуват защо, след като техният работодател е коректен и е превел дължимите вноски, те не са отразени в извлечението, заяви София Христова, изп. директор на ПОД Алианц-България. В този случай ние ги информираме на какво би се дължало това или ги препращаме към съответната инстанция, допълни Христова. От ПОК Доверие коментираха, че този процес е стартирал още през януари и ще приключи в срок. Сходен беше отговорът и от ING ПОК. От ПОАД Сила пък заявиха, че все още не е стартирала кампанията по разпращане на извлеченията до осигурените лица.
Смятам, че именно в тези извлечения се виждат най-добре резултатите от дейността на пенсионния фонд, коментира София Христова. Когато работещ проследи какви пари е внесъл през годината, какви такси са му удържани, какъв доход му е разпределен и с каква сума разполага в края на годината, той би могъл да прецени дали е доволен от своя пенсионен фонд, дали удържаните такси намаляват главницата му или доходът, който е получил, компенсира таксите и увеличава внесените от него суми, допълни Христова.
От 2004 г. осигурените лица в пенсионноосигурителните дружества ще получават извлеченията от индивидуалните си партиди за предходната година в срок до 31 май, а не както беше досега до 31 март. Тази поправка бе гласувана от социалната комисия при второто четене на новия социален кодекс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив