19 Април 2024, 11:13 Днес (6) | Вчера (11)

Акционерното събрание на Родина остана с отворен край

12 Февруари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Общото събрание на СКПОК Родина бе само процедурно открито в сряда, без да бъдат взети конкретни решения на него.

Акционерите решиха събранието да продължи след две седмици, когато най-вероятно вече ще има готовност да бъдат извършени подготвяните промени. В дневния ред на събранието на пенсионното дружество се предвиждаше да се приемат предложения за промени в състава на надзорния съвет и в устава. Удължаванането на събранието се прави с цел изчакване мнението на потенциалните кандидати за Банка ДСК дали желаят да станат собственици и на пенсионно дружество. Както е известно, от осем месеца единият от акционерите в "Родина" - Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ), иска да продаде своите 36.2%. ДСК държи 59.3 на сто от капитала на пенсионното дружество, а ЦКБ има други 4.5%.

Ако потенциалните купувачи на "банката на народа" ( "Ерсте банк", "ОТП банк" и "Пиреос банк") решат, че е изгодно да се купи делът на БАИФ, Банковата консолидационна компания ще сключи сделката. В противен случаи БАИФ ще търси друг кандидат за акциите си в "Родина".

Вече е добре известно, че сериозен интерес към тях проявяват от структура на групата ТИМ (която наскоро купи фонд "Сила").От пакета на БАИФ се интересува и Ай Ен Джи ПОД. Според източници от осигурителния пазар Банка ДСК също има намерение да продава своя дял в "Родина". Ако това се окаже вярно, то ще означава, че "на тезгяха" е поставена цялата пенсионна компания. Все още никой не се наема да прогнозира дали ТИМ или ING ще надделеят в спора за "Родина". Ясно е обаче, че и на двата инвеститора компанията е много нужна, за да затвърдят позициите си на пенсионния пазар. При всички случаи след сделката ще се наложи да бъде извършена втората консолидация в бранша.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив