20 Май 2024, 23:09 Днес (11) | Вчера (0)

iPhone шпионира независимо от настройките

10 Ноември 2022 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 ноември 2022, 15:55

Това става чрез предварително инсталираните приложения

Предварително инсталирани на iPhone приложения събират данни за потребителите, дори ако те са забранили наблюдението в съответствие с Политиката за поверителност на iPhone. За това алармираха разработчици и експерти по киберсигурност, пише TechNews.bg. Става въпрос за приложенията App Store, Apple Music, Apple TV, Books и Stocks, доставяни с всеки iPhone, уточняват експертите Томи Миск и Талал Хадж Бакри, цитирани в публикация на Gizmodo.
Клиентът на Apple App Store, например, събира данни в реално време за действията на потребителите: кликвания върху бутони и връзки, история на търсенията, показвания на реклами, време, прекарано на страницата на приложението, и как потребителят е стигнал до това приложение.
Подробна информация за потребителя и неговото устройство също се изпраща до ресурсите на Apple, вкл. идентификатор, тип телефон, разделителна способност на екрана, език на интерфейса и метод за свързване с интернет.
Дори когато са изключени всички опции, налични в настройките – насочена реклама, персонализирани препоръки, споделяне на аналитични данни – приложението продължава да събира и изпраща същия набор от данни.
Stocks също събира подробна информация: списък с ценни книжа, чиито котировки се наблюдават от потребителя; промоции, които потребителят е отворил чрез търсенето; както и връзки към новинарски материали, които потребителят е отворил в приложението, като същевременно тече и отделен поток от връзката с iCloud, която се установява за синхронизиране на данни между устройствата.
В същото време платформата за анализи използва идентификатор, който не е свързан с данни от други приложения, и събира по-малко информация за устройството. Интересното е, че приложенията Health и Wallet изобщо не събират никакви анализи – отново, независимо от настройките за поверителност на устройството.
Експертите са успели да дешифрират наборите от данни, изпратени за анализ, използвайки джейлбрейк на iPhone с iOS 14.6. Те потвърждават своите констатации при използване на актуален iPhone с iOS 14.6: приложенията на Apple продължават да изпращат подобни потоци от данни на същите адреси при сходни условия, макар че тази информация не е била дешифрирана.
Миск е сигурен, че действията на Apple надхвърлят наложената стандартна политика: браузърите Google Chrome и Microsoft Edge спират да изпращат аналитични данни, когато потребителят зададе забрана в настройките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив