20 Май 2024, 14:34 Днес (8) | Вчера (0)

Triglav и Sava Re очакват значителни загуби заради най-тежкото природно бедствие в Словения

11 Август 2023 10:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 август 2023, 10:59
youtube.com

И двете групи разполагат с достатъчна ликвидност и адекватно презастрахователно покритие

Силни бури и проливен дъжд причиниха най-тежките наводнения в Словения в историята на страната, като засегнаха и Южна Австрия. Хиляди хора се евакуираха от домовете си, най-малко 6 загинаха, а икономическите загуби се оценяват на около 500 милиона евро. Местните презастрахователи очакват значителни разходи за искове.
За Словения това е събитие, което се случва веднъж на 1000 години, според местни източници. Словенският министър-председател Роберт Голоб каза пред пресата, че "щетите са невъобразими, тъй като практически две трети от Словения са засегнати по един или друг начин и усилията да се даде възможност за нормален живот отново ще бъдат много големи". За 24 часа в страната паднаха валежи колкото едномесечната норма, причинявайки огромни щети на инфраструктурата - разрушени сгради и десетки хиляди домове без електричество.
Няколко държави изпратиха екипи от спасители, а Словения активира Механизма за гражданска защита на ЕС.
Августовските наводнения се добавят към загубите, причинени от силните бури, вятър и градушки през юни и юли. Най-големият словенски презастраховател TRIGLAV обяви, че очаква искове много над средната стойност. Това от своя страна ще окаже негативно влияние върху постигането на планирания годишен резултат на групата. Въпреки това въздействието ще бъде ограничено от адекватната презастрахователна защита на компанията.
SAVA Re, втората по големина словенска застрахователна група, заяви, че въз основа на моделите на експозиция на Sava, които симулират вероятните плащания на искове, очаква въздействието на последните събития да бъде в диапазона от приблизително 20- до 25 милиона евро. От Sava подчертават, че разполагат с достатъчна ликвидност и адекватно презастрахователно покритие.
Експозицията на двете групи надхвърля границите на Словения, тъй като те са сред основните играчи в целия адриатически регион. Въпреки че все още не е възможно да се оцени размерът на исковете, и двете групи очакват, че най-голямото въздействие ще дойде от застрахованите загуби в Словения.
Заради наводненията в Словения и околностите, както Zavarovalnica Triglav, така и Sava Insurance Group (в рамките на която оперира регистрираната презастрахователна компания Sava Re) предупредиха, че тази година масовите искове ще се отклоняват значително от дългосрочната средна стойност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив