07 Май 2024, 05:27 Днес (0) | Вчера (0)

S&P: Застрахователите като цяло не са засегнати от конфликта Израел-Хамас

22 Април 2024 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2024, 10:35

Конфликтът в Газа няма се превърна в пълномащабна регионална война

Очаква се войната Израел-Хамас да продължи през 2024 г., а Газа ще остане епицентърът, с продължаващ натиск върху Израел (AA-/Отрицателен/A-1+) от Иран (без оценка) и неговите помощници, според S&P Global Ratings (S&P). Въпреки това израелските застрахователи, застрахователите от региона на Персийския залив и европейските застрахователи към момента не са съществено засегнати, коментира още световната агенция за кредитен рейтинг.
От S&P посочват, че от геополитическа гледна точка, въпреки че ракетната атака на Иран срещу Израел отваря нов етап с конфронтация между държавите, усъвършенстваното сигнализиране и координация подкрепят основното предположение на S&P, че конфликтът няма се превърна в пълномащабна регионална война.
S&P очаква кредитните условия за оценените застрахователи в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) да останат като цяло стабилни през 2024 г., подкрепени от стабилни капиталови буфери и адекватни перспективи за растеж и печалби. Най-оценените застрахователи от GCC – много от които са сред най-големите субекти на пазара – са добре капитализирани и това подкрепя силните рейтинги от страна на S&P.
Пълномащабен конфликт между държавите в Близкия изток не е част от основния сценарий на S&P. Подобен конфликт би бил икономически, социално и политически дестабилизиращ за целия регион, включително застрахователните пазари. Перспективите за растеж и приходите на регионалните застрахователи могат да бъдат отрицателно засегнати от неблагоприятни макроикономически ефекти върху търговията, финансовите потоци и туризма. Ако се развие по-широк или продължителен конфликт, противно на очакванията, S&P посочва, че неговите рейтинги на застрахователи с по-слаба капитализация или такива със значителна експозиция към високорискови активи могат да бъдат под натиск.
Въпреки продължаващия конфликт и по-широката политическа и икономическа нестабилност, кредитната агенция в момента не очаква да преразгледа застрахователните рейтинги в Израел.
Израелското правителство разполага със схема, която да покрие загубите от имуществена застраховка, пряко свързани с войната, както и обезщетения по военни животозастраховки, като самите застрахователи няма да покрият тези рискове. Най-значимият ефект от продължителен конфликт може да бъде върху инвестиционните портфейли на застрахователите, въпреки че те бързо се възстановиха след първоначалната атака на Хамас срещу Израел през октомври 2023 г.
S&P смята, че пряката експозиция на чуждестранните застрахователи към Израел е сравнително несъществена и не трябва да влияе на рейтингите на чуждестранните застрахователи. S&P вижда риск всяко разширяване на конфликта да засегне капиталовите пазари и, следователно, инвестициите на чуждестранни застрахователи. Например, европейските застрахователи инвестират в европейски държавни облигации, първостепенни банкови облигации с висок рейтинг, котирани и некотирани акции, недвижими имоти и други инвестиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив