31 Май 2024, 15:30 Днес (3) | Вчера (5)

Moody’s прогнозира пик в презастрахователното ценообразуване през 2024 г.

06 Март 2024 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2024, 13:22

Търсенето на презастраховане ще остане силно, според експертите

Анализаторите от Moody’s Investors Service очакват търсенето на презастрахователна защита да остане силно през 2024 г., но предупреждават, че докато презастрахователите имат възможност да прокарат по-нататъшни увеличения на цените, тъй като конкуренцията в сектора се засилва, цените вероятно ще достигнат своя връх тази година. Moody’s е поредната агенция, която прогнозира пик в презастрахователното ценообразуване през 2024 г. след силно увеличение на лихвените проценти през последните години, по-специално през 2023 г., когато се наблюдават едни от най-стръмните увеличения в областта на катастрофичните рискове в имущественото застраховане. На 1 януари 2024 г. цените продължиха да се покачват, като според Moody's продавачите ще имат възможност да прокарат допълнителни скромни увеличения на цените през април и средата на годината, особено при имуществените линии. Но въпреки продължаващата тенденция, анализаторите заявяват, че цените на презастраховането "вероятно ще достигнат връх, тъй като конкуренцията се засили". В същото време по-силните печалби през 2023 г. насърчават някои играчи да разширят капацитета си и да поемат повече риск. Moody's смята, че положителните резултати могат да доведат и до по-големи притоци на алтернативен презастрахователен капитал след донякъде слаб период за подсектора. Всичко това, казват анализаторите, би направило динамиката на предлагането по-неблагоприятна.
Тази година Moody's очаква ръстът на презастрахователните премии на P&C да продължи, тъй като по-високите застрахователни стойности и повишеното възприемане на риска на фона на последователни години на над 100 милиарда долара застраховани загуби от катастрофи подкрепя търсенето на покритие. Интересното е, че Moody's очаква този солиден растеж да се случи въпреки прогнозите, че икономическият растеж в страните от Г-20 ще спадне до 2,1% средно през 2024 г. от 2,8% миналата година. Очаква се тази тенденция да забави търсенето на първично застраховане, но не и на P&C презастраховане.
"В същото време първичните застрахователи ще продължат да усъвършенстват своите модели за катастрофи, за да отразят над средните искове за катастрофи през шест от последните 10 години. Това ще доведе до увеличаване на прогнозираните загуби и ще насърчи основните играчи да купуват повече презастрахователно покритие, за да се защитят от "опашни рискове" – екстремни загуби, които могат да доведат до значителна капиталова ерозия. Търсенето в САЩ на презастраховане срещу катастрофи остава силно и ще нарасне с 5% тази година, според Deloitte", казват от Moody’s.
Извън имуществото Moody's също очаква търсенето на презастраховане при злополука да остане стабилно, като купувачите проявяват по-голям интерес към факултативните покрития, докато проучват алтернативни начини за намаляване на нестабилността.
"Извън традиционните линии по имущество и злополуки търсенето на киберпрезастраховане ще остане силно на фона на повишената осведоменост за киберрисковете и продължаващия растеж на първичния киберпазар. Разширяването на премиите обаче ще бъде частично компенсирано от падащите цени след скорошни резки увеличения, отразяващи подобреното застраховане", сочи още анализът. Посланието на анализаторите изглежда е, че презастрахователните цени ще достигнат своя връх в някакъв момент тази година, но разбира се, перспективите могат да се променят, ако вятърът духне в грешната посока по-късно през годината. Вторични опасности, като наводнения и горски пожари и силни конвективни бури, доведоха до застрахователни загуби през 2023 г. и ако тази година се случи подобно нещо с добавянето на някой голям ураган, който удари сушата в САЩ, динамиката на търсенето и предлагането може да се промени отново.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8014
GBP 2.4796 2.4887 2.2974
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив