18 Май 2024, 23:36 Днес (0) | Вчера (11)

Lloyd’s: Застрахователите да са проактивни - GenAI прекроява киберпейзажа

14 Март 2024 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2024, 09:52

Честотата, тежестта и разнообразието на по-малките кибератаки ще нараснат през следващите две години

Въздействието на генеративният изкуствен интелект (Generative Artificial Intelligence, GenAI) върху световният киберпейзаж ще увеличи честотата, тежестта и разнообразието на атаките и с развитието на заплахите е наложително застрахователната индустрия да предприеме проактивни стъпки – това сочи нов доклад на най-стария застрахователен и презастрахователен пазар в света Lloyd’s. Докладът изследва как бързата еволюция на GenAI променя кибернетичния пейзаж, като в крайна сметка изисква от бизнеса да укрепи устойчивостта си на непрекъснато променящи се заплахи. Сложността на изкуствения интелект, и по-специално неограничените усъвършенствани модели на GenAI, нарасна значително в последно време и Lloyd’s твърди, че това ще промени пейзажа на киберриска.
Притеснението е, че тъй като GenAI като инструмент стават все по-достъпен, той ще представлява нарастващ риск, тъй като недобронамерените участници на пазара могат да имат повече възможности да го използват по злонамерен начин.
Lloyd's смята, че въздействието на GenAI върху кибер пейзажа вероятно ще увеличи честотата, тежестта и разнообразието на по-малките кибератаки, които компанията вярва, че ще нараснат през следващите две години, "последвани от плато като технологии за сигурност и отбрана, за да компенсират въздействието".
Киберзастраховането е един от най-бързоразвиващите се сегменти на застрахователната индустрия и Lloyd’s подчертава важната роля, която играе в подпомагането на бизнеса и обществото както да разберат, така и да управляват заплахата. Пазарът подчертава колко е важно бизнесът и застрахователната индустрия да предприемат проактивни стъпки за управление на потенциалните промени в пейзажа на киберзаплахите от технологията GenAI.
 Според д-р Кирстен Мичъл-Уолъс, директор "Управление на портфейлния риск" в Lloyd’s, Generative AI не е първата и няма да бъде последната разрушителна технология, която оказва влияние върху пейзажа на кибернетичните заплахи, така че е изключително важно бизнесът да подобри своите технологии за смекчаване на риска, сигурност и защита, както и да търси подходящо прехвърляне на риска днес повече отколкото когато и да било преди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив