19 Май 2024, 20:14 Днес (0) | Вчера (0)

Guy Carpenter: Застрахованите загуби от наводнението в Дубай ще надхвърлят $850 млн.

08 Май 2024 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2024, 09:58

Общите икономически загуби се очаква да бъдат значителни

Загубите на застрахователната индустрия от наводнението в Дубай от 14-17 април ще надхвърлят 850 милиона долара, сочи доклад на презастрахователния брокер $850 млн. 30 000 до 50 000 души бяха засегнати само в ОАЕ, основно в Дубай. Наводнението причини сериозни щети на инфраструктура (пътища), превозни средства, сгради и обществени съоръжения, изискващи значителни ресурси за ремонт и възстановяване. Много жилищни и търговски имоти бяха засегнати, включително търговски центрове, складове и промишлени съоръжения. Предприятията могат да претърпят финансови загуби поради смущения в бизнеса и имуществени щети. Близкият изток има нисък процент на проникване на застраховането в сравнение със световните стандарти, като в Саудитска Арабия е около 1,5%, в Катар е 1%, а в ОАЕ – 2,75%, което показва, че много хора нямат достатъчно застрахователно покритие. Ниското ниво на застрахователно покритие в региона се дължи на недостатъчната информираност за застрахователните продукти. Икономическият растеж на региона изпреварва развитието на застрахователната индустрия. В ОАЕ очакваните застрахователни загуби на моторни превозни средства ще надхвърлят 150 милиона долара и може да достигнат 250 милиона долара, като окончателните цифри подлежат на промяна, тъй като искове все още се обработват.
Въпреки че в ОАЕ всяка година има дъждовен сезон и валежи от мусонен тип, събитията в началото на април бяха напълно безпрецедентни и изненадаха страната. Според службата за прогнозиране на наводнения Previsico неподготвеността на Дубай за наводнения може да се дължи не само на климата като цяло, но и на бързата урбанизация, изпреварила адаптирането на инфраструктурата.
Дубай трябва да предвиди краткосрочни и дългосрочни стратегии за по-добра защита срещу екстремни наводнения. В краткосрочен план инвестирането в подобрени дренажни системи, бариери срещу наводнения и системи за ранно предупреждение може да помогне за смекчаване на последиците от наводненията. По-дългосрочните решения могат да включват преразглеждане на строителните кодекси и разпоредби, за да се гарантира устойчиво на наводнения строителство, опазване на естествените водосбори и интегриране на устойчивостта на климата в процесите на градско планиране. Застрахователната индустрия също трябвма да преразгледа застрахователните ставки.
Априлските бури, които удариха ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия и други страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, ще доведат до местни загуби за застрахователи и презастрахователи. Анализатори от Moody's отбелязаха, че по-малките застрахователни компании ще пострадат най-много. Въпреки това, като цяло застрахователите да поемат  малък дял от общите икономически загуби от това събитие.
Априлските бури донесоха най-обилните валежи в региона, откакто се водят записи отпреди 75 години. Бурята причини тежки наводнения, които доведоха до около 20 смъртни случая.
Общите икономически загуби се очаква да бъдат значителни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив