20 Май 2024, 02:05 Днес (0) | Вчера (0)

Митниците научават веднага всяка нова фирма в България

26 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Вече готвят наследниците на "Краун ейджънтс", които ще съветват мобилните групи

Влезеш ли веднъж в черния списък на митниците като неизряден вносител, оттук нататък се сърди само на себе си. Дори никога повече да не получиш акт за митническо нарушение, то старата ти слава със сигурност ще ти донесе куп главоболия. Повечето нарушители вече знаят в какво се изразяват те - чести проверки от мобилните групи, засилено внимание при обработката на документите и т. н.
"Мислят си, че ако им правим чести проверки и всичко е наред, един ден ще излязат от информационния масив", обяснява ми Ирина, експерт в мобилна митническа група. Мобилна група номер 3 се състои от няколко човека - Ирина, Иво, Пламен от НСБОП и датчанина с име от приказка на Андерсен - Оле. Той е техният съветник от "Краун ейджънтс". Заради отворените врати по случай празника на служителите от системата в този ден аз ще съм петият човек в екипа.
Преди групата да потегли по задачи, служител на отдел "Митническо разузнаване и разследване", на чието подчинение са мобилните митничари, ни дава последни инструкции.
Става ясно, че информационната система на митниците позволява

да се следят всички новорегистрирани
търговски фирми в България


Така дори някой нарушител да регистрира всеки месец нова фирма, пак няма да избегне честите проверки.
Опитите ми да разбера дали конкурентни фирми не могат да поръчват проверки, получават един и същ отговор: "Мобилните групи не знаят по какъв сигнал отиват на проверка. Това се знае само в отдела."
Проверките се правят при съмнения - нестандартен път на стоката, рискова фирма, рисково транспортно средство и т. н. Право да вписват получената информация в системата имат голям брой служители на митниците. Достъп за четене на този архив обаче имат ограничен брой служители, които се знаят само от висшето ръководство на агенцията.
Първата задача на мобилната група за деня е

проверка на контейнер с китайска стока,

който се обработва в Митническо бюро "Горубляне". Не ни казват защо е избран точно този товар. Единственото, което научаваме, е името на фирмата и стоката - близо 800 огнеупорни каси.
Мобилните митничари бяха сформирани като звено в агенцията през септември 2002 г. с цел да изпълняват контролни функции. В момента в тренировъчния център на летище София се подготвят петима митничари, които ще заемат местата на съветниците от "Краун ейджънтс" след изтичането на договора през януари догодина. Мобилните групи имат право да проверяват не само товари под митнически контрол, но и своите колеги от митническите бюра. Групите имат право да изискват документите на всеки контейнер от бюрото, за да сравнят записаното в митническата декларация и реалното съдържание на товара.
Проверката на китайските сейфове започва още на територията на бюрото в Горубляне. Получаваме декларацията, справка за фирмата и упълномощеното лице, както и банково извлечение за размера на покупката.
От Горубляне джипът "Роувър" потегля към склад на фирмата вносител, който е под митнически контрол. Там огнеупорните каси ще бъдат разтоварени в присъствието и на митничар от бюрото. Производствената цена на всеки сейф е $ 15. Във фирмения магазин наблизо се продават по 118 лева. Иво пресмята, че с митото, ДДС и транспортните разходи цената на касите при излизане от склада ще е някъде към 40-45 лева.
"Китайските стоки ще разсипят българското производство", констатира Оле и тръгва на оглед из склада. Въпреки всичко се съгласява, че търговията с такива стоки е изгодна. Преди минути ми е казал, че за петте си месеца в България е видял повече мерцедеси и луксозни лимузини на едно място, отколкото където и да било другаде по света.
Документите за внос са попълнени. Мобилните митничари дописват доклада си. Междувременно от "отдела" се обаждат, че следващата ни задача е да намерим 20 контейнера с турска стока, които е трябвало да бъдат обмитени в бюрото в Суходол

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив