26 Април 2024, 17:20 Днес (11) | Вчера (14)

Заплетен казус с военнослужещи обърка пазара

16 Април 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Нули в извлеченията от индивидуалните си осигурителни партиди получиха кадровите военнослужещи, сключили договори за осигуряване или служебно разпределени в универсалния пенсионен фонд на ПОК Доверие

Нули в извлеченията от индивидуалните си осигурителни партиди получиха кадровите военнослужещи, сключили договори за осигуряване или служебно разпределени в универсалния пенсионен фонд на ПОК Доверие. Всъщност това действие се оказа част от един заплетен за осигурителния пазар у нас казус.
При въвеждането на тристълбовата пенсионна система военните бяха привлечени за членове в универсалните фондове /т. е. за осигуряване с втора допълнителна пенсия/ наравно с всички граждани, родени след 31 декември 1959 г. По данни на фондовете става дума за около 100 000 души, по-голямата част от които
/около 70 000/ доброволно са избрали фонд, в който да се осигуряват за втора пенсия. До момента обаче НОИ не е превел нито лев в универсалните фондове по партидите на тези лица.

ПРИЧИНАТА Е, ЧЕ ИНДИВИДУАЛНИТЕ ДАННИ ЗА ТЯХ СА СЕКРЕТНИ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА КЛАСИФИЦИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ
МВР и Министерството на отбраната отказваха да дадат сведения за своите служители и НОИ да превежда на фондовете 2% от вноските за пенсия, докато не се изработи механизъм за защита на тази информация.
Всъщност по закон класифицирана информация, която трябва да бъде защитена, е "организационната и щатната структура на силовите ведомства". Реално информацията, която имаме за тези лица, са лични данни, а всички лични данни трябва да се защитават, коментират от фондовете. Ние сме администратори на тези сведения съгласно Закона за защита на личните данни и сме длъжни да обезпечим сигурността на тази информация, обясняват те.
Все пак преди време дружествата бяха предложили решение на проблема с декларирането на БУЛСТАТ на осигурителя - конкретното силово ведомство. Тъй като се настояваше, че този номер е секретен, те предложиха осигуряването в пенсионен фонд да се осъществява само по ЕГН, както e за някои свободни професии. Това обаче също не бе прието.
В проекта за социален кодекс преди първото му четене в пленарната зала в края на миналата година беше внесен текст, съгласно който кадровите военнослужещи нямаше да се осигуряват за допълнителна пенсия, а направените вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване през съответната година ще останат като приход в бюджета на Държавното обществено осигуряване, т. е. в НОИ.
Тогава разпоредбата изненада пенсионните дружества, тъй като всъщност тя не е била поставяна на обсъждане в работната група, изготвила промените в осигурителното законодателство.
Позовавайки се на факта, че управлението на тези средства за 2002 г. съгласно параграф 90 от Преходните и заключителните разпоредби на КЗОО е възложено на НОИ и осигурителният институт е упълномощен да извършва тази дейност, оттам заявиха, че

ИЗПРАЩАНЕТО НА СВЕДЕНИЯ ДО ТАЗИ КАТЕГОРИЯ ЛИЦА ВСЪЩНОСТ Е НЕПРАВОМЕРНО
По закон фондовете нямаха право да осъществяват дейност по допълнително задължително пенсионно осигуряване за военните и за служителите от МВР, коментира Йордан Христосков, управител на НОИ. Факт е, че и НОИ не можа да осъществи тази дейност, защото нямаме персонална информация, обясни той.
Всъщност официално от НОИ не са сезирали надзорния орган. На практика въпросът е бил поставен на среща в осигурителния институт, на която е присъствал и Бисер Петков, заместник-председател на Комисията по финансов надзор, ръководещ управление Осигурителен надзор. Независимо от това той е разпоредил проверка и изготвяне на становище по случая.

КОНСТАТИРАНО Е, ЧЕ В СЛУЧАЯ НЯМА НАРУШАВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОДЕКСА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
Всъщност от компетенцията на осигурителния надзор е да следи за законосъобразното прилагане именно на този закон. Ние нямаме правомощие да контролираме изпълнението на Закона за бюджета на ДОО, коментира Бисер Петков.
В становището на юристите се казва: "Изпращането на информация до посочената група лица, независимо че по техните индивидуални осигурителни партиди няма постъпили средства в съответствие с параграф 90 от КЗОО, не води до нарушаване на разпоредбата на чл. 173, ал. 1 от КЗОО."
Този казус гласи, че осигуреното лице има право на безплатна информация за натрупаните средства по индивидуалната му партида, за доходността от тяхното управление и за произтичащите от набраните средства пенсионни права най-малко веднъж в рамките на една календарна година по начин и ред, определени в правилника на пенсионноосигурителното дружество.
Ако бях получил информация, че има закононарушение, естествено че управлението ще влезе във функциите си и ще санкционира дружеството, заяви Петков.
Трябва да се има предвид, че реално пенсионните дружества са получили заявления от тази група лица. От друга страна, не бива да се забравя, че членството в пенсионен фонд възниква и на база на служебно разпределение. А заявленията обикновено са били придружавани с договори, така че тези лица на практика могат да се приемат като осигурени лица или участници във фонда, коментира Петков.
Бих искала да обърна внимание най-вече върху моралния аспект на нещата, заяви Даниела Петкова, гл. изп. директор на ПОК Доверие. Наше задължение бе да информираме тази група лица, които вече са подали заявления при нас, че не подлежат на осигуряване в универсален пенсионен фонд. Оказа се, че те разбраха това от извлеченията, които им изпратихме, обясни Петкова. Смятам, че когато информацията е от особено важно значение за тези лица, то тя трябва да достигне до тях, защото само информираният човек може да направи правилния избор, допълни Петкова.
Смятам, че направихме нещо полезно за хората, заети в армията и полицията, като ги информирахме за настъпилите промени в законодателството, коментира Даниела Петкова.
КАДРОВИТЕ военнослужещи да се осигуряват в универсален пенсионен фонд от 1 април 2004 г., предвижда текст, внесен от социалното министерство и НОИ на едно от заседанията на социалната комисия. Ако текстът бъде приет, шанс да получат втора пенсия освен кадровите военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили имат държавните служители - офицери, сержанти и граждански лица по Закона за МВР; служителите по Закона за изпълнение на наказанията; служителите в Националната разузнавателна служба и тези в специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията.
ДО МОМЕНТА НОИ е превел 160 млн. лв. към пенсионносигурителните дружества, което е около 85% от събраните от осигурителния институт средства. Непреведените суми, които са над 30 млн. лв., стоят в специалната сметка в БНБ. Те не са разпределени, тъй като няма информация на кого принадлежат. Една част от тези средства са събрани принудително от НОИ и Агенцията за държавни вземания и тепърва предстои тяхното персонализиране. Друга част пък са сумите, които са преведени през 2002 г. за работещите в системата на МВР и МО, но за които няма подадена информация поради секретния й характер

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив