19 Април 2024, 03:59 Днес (0) | Вчера (11)

Родители и ученици проявяват интерес към застрахователната дейност

09 Декември 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2021, 10:00

Разговор с Ваня Минева, директор на 15 СУ "Адам Мицкевич" в София, по повод инициативата за откриване на паралелка със специалност „Застрахователно и осигурително дело“ през учебната 2021/2022 г.

Г-жо Минева, 15 СУ "Адам Мицкевич" обяви инициатива за формиране на нова паралелка, свързана със застраховането. Моля Ви да разкажете повече за това. Как се насочихте към паралелка със застраховане?
Паралелката със специалност "Застрахователно и осигурително дело" е близка по учебен план до паралелките, които съществуват в 15 СУ "Адам Мицкевич" – профил "Предприемачески". Всички паралелки са с икономическа насоченост. Освен това родителите и учениците проявяват интерес към застрахователната дейност.

Какви предмети ще бъдат изучавани и по колко часа седмично? Как е формирана програмата?
Прилагаме "Учебен план" на новата паралелка, която имаме желание да открием. В раздел "Б" са изписани учебните предмети по класове, седмици и общ хорариум. Например: 36 ч. – за 36 седмици е 1ч седмично, а 72 ч. – 2ч. седмично.

Имате ли връзка със застрахователни компании или застрахователни брокери, които подкрепят инициативата?
Имаме препоръки от две компании, които подкрепят инициативата. Едната е Нетинс Иншурънс Брокерс – мениджър връзки с клиенти г-н Мариян Иванов, и другата – Атрадиус Кредито и Каусион С.А. де Сегурос и Реасегурос клон България КЧТ.

Знаете ли дали в друго столично училище ще има такава паралелка, или Вие сте единствената?
В друго средно училище няма такава паралелка, свързана със застрахователно дело в гр. София. Засега сме единственото училище, проявило интерес към паралелка със специалност "Застрахователно и осигурително дело".

Кога ще излязат на трудовия пазар първите подготвени от училището кадри?
Обучението в тази паралелка е 5 години и първите кадри ще се на пазара месец юли 2028 година.

Какъв е средният успех на учениците от училището Ви?
Средният успех на учениците в  15СУ "Адам Мицкевич" е Мн. добър 4.64.

Като директор на училище, имате ли информация дали Вашите ученици се застраховат? Някои училища сключват за всеки ученик  застраховка "Злополука”.
В 15 СУ "Адам Мицкевич" всички ученици, педагогически и непедагогически персонал се застраховат всяка учебна година със застраховка "Злополука". Застрахована е и материално-техническата база на училището.

Няма как да не засегнем и темата Ковид. Как върви процесът по завръщане на децата в училищните стаи – какъв е процентът ученици, които се обучават присъствено и какъв –онлайн? Какво е мнението на колегите Ви за ваксините и колко от тях вече са имунизирани?
На 10.11.2021г. в училище присъствено се завърнаха учениците от начален етап 98%, а след това и всички останали от тях.
На 06.12.2021г. присъствена форма на обучение се осъществи и на учениците от прогимназиален и гимназиален етап V – XII клас. В училище се явиха 80% от всички ученици, за да се обучават присъствено, останалите 20% са онлайн.
Всеки учител има различно мнение относно имунизирането и това е нормално, защото учителите са на различна възраст, имат и различни заболявания. В училището 50% от педагогическия и непедагогическия персонал са ваксинирани.

Кое е най-голямото предизвикателство за Вас като директор в новите условия?
Предизвикателство в условията на COVID – 19 за мен и колегите е, че тестваме учениците и въпреки всичко сме в класните стаи, преподаваме уроци присъствено и се стараем да създадем благоприятна и позитивна обстановка за учене.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив