12 Май 2024, 14:40 Днес (0) | Вчера (0)

Целта на промените в Закона за КФН е по-ефективен контрол и по-голяма прозрачност

04 Май 2010 12:50 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Законопоректът със сигурност ще бъде приет, убеден е зам.-председателят на икономическата комисия в НС Стоян Мавродиев

Новите промени в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) предвиждат изваждане на светло на истинските собственици на застрахователни и пенсионни компании.
В момента законопроекта за изменение и допълнение на Закона за КФН е на ниво работно обсъждане в Народното събрание. Според мотивите за предложението, внесено от зам.-председателя на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев и група народни представители, целта е да бъдат защитени интересите на застрахованите и осигурените лица.

Господин Мавродиев, последните промени в Закона за КФН сочат недвусмислено, че се отказвате от лансираната по-рано идея за единен супернадзор.
На този етап такава идея на стои на дневен ред, защото по-важно е да надградим съществуващата система  и да я направим по-единна. Това каза и господин Монтавло (Карлос Монтавло, генерален секретар на CEIOPS (Комитета на европейските застрахователни и пенсионни надзорни органи) - че не е важна архитектурата, важна е ефективността на надзора и качеството на хората. Разбира се, с това не отричам единния надзор. В Норвегия работи една от най-добре функциониращите системи и тя е точно система за единен надзор, но, според мен, трябва да наблюдаваме европейските и международни тенденции и да ъпгрейт-ваме и нашата законодателна система, и начина, по който надзорът функционира. Ако в даден момент се окаже, че европейската система върви към единен надзор, тогава и у нас това може да бъде обсъдено.

Ще се наложи ли прелицензиране на компании в съответствие с промените в Закона за КФН?
Не мисля, че това е целта. По-скоро целта е по-ефективен контрол и по-голяма прозрачност на това кой притежава акции с право на глас, контролни пакети, защото знаем, че има много офшорни компании, например, в акционерната структура.

Мислите ли, че ще излязат на светло истинските собственици на капиталите?
Убеден съм, че това е една стъпка в правилната посока. Трябва много работа и консистентни усилия от страна на КФН и от новото и ръководство.

С промените в Закона за КФН предстои да освободите от длъжност председателя и неговите заместници. Има ли вариант хората, които в момента управляват КФН, да останат на същите позиции?
Разбира се, че има вариант. Това ще бъде решение на парламента, който може да гласува кандидатурите на настоящите членове на КФН или на част от тях - зависи от решението на НС. Всеки кандидат трябва да се преценвява в зависимост от индивидуалните му качества.

Преди промените в КФН около 250 души работеха в КФН. Колко мислите, че е оптималният брой щатове там?
Трудно ми е да преценя, защото не съм бил част от тази институция и не познавам начина и на работа. Не бива да бъдем закостенели и да казваме, че редуциране на персонала е най-доброто. Всичко е въпрос на ефективност на институцията и на обосновка.

Кога ще влязат в сила промените в Закона за КФН?
Трудно ми е да прогнозирам, зависи от бързината, с която законопроектът ще бъде включен в  дневния ред...

Доколко спешен, според Вас, е този законопроект?
Опитваме се да бъде включен. Чисто технологично, ще отнеме месец-месец и половина за влизане на закона в сила.

Очаквате ли отрицателен вот в зала?
И в комисиите се очерта несъгласие от страна на опозицията - БСП и ДПС. Те обаче не оспорваха качествата на законопроекта, а по-скоро споделяха страховете си, че назначените от тях хора в КФН могат да бъдат освободени.

Тоест, смятате, че законопроектът ще бъде приет?
Със сигурност ще бъде приет.

АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив