26 Май 2024, 11:47 Днес (0) | Вчера (0)

Нови жилищни кредити и по-нисък доход от депозит през май

10 Юни 2013 11:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2013, 11:45
Булфото

Потребителските кредити останаха извън фокуса на банките

Месец май отмина под знака на умерена активност от страна на банките. Новости не липсваха както при жилищните кредити, така и при депозитите. Нови жилищни кредити бяха представени от две банки, а от една банка видяхме ново предложение за депозит. Разбира се, както в края на всеки месец, някои промоционални оферти изтекоха, а други бяха удължени. В обобщение, месец май запази установените вече тенденции, а именно подобряване на условията по жилищни кредити и спад в доходността от срочни депозити.

За съжаление, през месец май потребителските кредити останаха извън фокуса на банките и новости в тази посока липсваха напълно.

Индекси МОИТЕ ПАРИ – актуални стойности към м. Май 2013 спрямо м. Април 2013

e6a06357-f439-2200-0fc1-d2772ef9474f


Срочни депозити

През изминалия месец банките продължиха да влошават офертите си по срочни депозити. Шест на брой бяха банките, които промениха офертите си, като само една от тях увеличи лихвите си, предприемайки промоционална кампания. Като цяло активността на родните трезори беше умерена.

Райфайзенбанк премахна праговете на лихвата по промоционалния 12-месечен депозит за физически лица. Лихвата вече не зависи от сумата на депозита. В лева тя е 3,60%, а в евро 3,20%. Промоцията е валидна за депозити, открити до края на месец май. Успоредно с това „Депозит 3+3“ продължи да се предлага с 0,25 п.п. по-ниски лихви за първия и с 0,55 п.п. по-ниски лихви за втория лихвен период. Депозит + също претърпя промени, като лихвата се понижи с около 0,40 п.п.

На 13.05.2013 г. Ти Би Ай Банк промени лихвите по депозит „Привилегия“. Трезорът преустанови предлагането на 3-месечни депозити в BGN, EUR и USD. Останалите срочните на депозита продължиха да се предлагат с около 0,75 – 1,00 п.п. по-ниски лихви. Най-сериозно бяха понижени лихвите по 12-месечния депозит в BGN, където лихвата се понижи с 1,25 п.п.

От 15.05 до 14.06.2013 г. Инвестбанк предлага промоционални лихвени проценти по новооткрити депозити „Екстра+Ваканция”. Депозитът може да бъде открит в лева и евро, при начални суми от 2000 лв. и 1000 евро,  със срок от 3 или 6 месеца. С тази промоция банката подобри с 0,50 п.п. годишните лихви и по двата депозита.

ОББ се оказа с нови лихви по срочни депозити от 20.05.2013 г. Банката влоши лихвите по депозитите „На разположение“, стандартните срочни депозити, „Форекс“, авансовия „Сега“ 6-месечния „Премия“, „Бонус“ и 18+2. Корекциите бяха с различен размер, като средното понижение беше с около 0,50-1,00 п.п.

БАКБ също влоши условията си по част от депозитите. Това се случи на 27.05.2013 г., като банката понижи лихвите по гъвкавия 12-месечен депозит, 6-месечния депозит с растяща лихва, авансовите депозити и промоционалните 3, 6 и 12-месечни депозити. Понижението на лихвите по тези предложения беше с около 0,20-0,30 п.п.

СИБанк с нови лихви по срочни депозити от 20.05.2013 г. Банката влоши условията по Топ депозит +,  депозит „Елит“, Екстра, Атрактивен и Растящ депозит. Корекциите бяха различни, като се движеха в диапазона между 0,80 п.п. и 1,00 п.п. Успоредно с това трезора преустанови предлагането на 36-месечния „Евродепозит“.

Потребителските кредити

Банките бяха абсолютно пасивни в корекциите по отношение на потребителските си заеми през изминалия месец май. Нито една банка не предприе корекции. Пасивността от една част се дължи на това, че по-голямата част от промоциите по тези заеми изтичат края на месец май. Именно затова раздвижване в условията на тези оферти очакваме през месец юни.

Жилищни и ипотечни кредити

Отминалият месец май ще запомним най-вече с появата на два нови продукта на пазара. С ново предложение за своите клиенти излезе Fibank. Кредитът се нарича „Шест и половина”, като основната му характеристика е фиксираната за 3 години лихва в размер на 6.50%. За останалия срок тя е плаваща, но не може да е по-ниска от лихвата за първата година.

С нов продукт през май беше и Общинска банка. Тя представи на своите клиенти кредит „Мечтан дом”. Продуктът се характеризира с лихви започващи от 6.25% за 15 г. в лева и евро, до 80% финансиране за жилища монолитно строителство и максимален срок на кредита 30 години.

До 01.10.2013 бяха удължени промоционалните условия по продукта „Дом за теб” на ЦКБ. В допълнение на това банката предложи допълнително промоционално условие изразяващо се във фиксирана лихва за първата година 4.40% и 6.60% за останалия срок.

Актуалните условия на още 3 банки бяха удължени. До края на юли Societe Generale Експресбанк ще продължи да предлага продуктите си при настоящите условия, а до 30.09. ще бъдат валидни текущите условия по жилищни кредити на УниКредит Булбанк и Пощенска банка.

Промоцията по условията за жилищен кредит на една банка приключи и тя възстанови старите параметри. Банката беше СИБанк, а възстановената такса в размер на 50 лв. беше тази за разглеждане на документи.

Индекси МОИТЕ ПАРИ – анализ

3М депозити в лева и евро

BGN
Банките, коригирали офертите си, участващи в левовия индекс бяха 6 на брой. Това бяха: Райфайзенбанк, СИБанк, ОББ, БАКБ, Инвестбанк и Ти Би Ай Банк. Райфайзенбанк влоши условията по най-добрата си оферта по тримесечни депозити, в резултат на което ЕГЛ по Депозит 3+3 се понижи с 0,23 п.п. СИБанк също понижи лихвите по Евродепозит, като ЕГЛ спадна с 0,36 п.п. ОББ понижи лихвите по 3-месечния стандартен срочен депозит в лева, като ЕГЛ се понижи с 0,32 п.п. БАКБ влоши условията по промоционалния 3-месечен депозит, като ЕГЛ спадна минимално с 0,09 п.п. Единствената банка, която подобри условията си по депозити през май беше Инвестбанк. Трезорът започна промоционална кампания по депозит „Екстра плюс ваканция“, като ЕГЛ по тримесечния депозит се повиши с 0,47 п.п. Ти Би Ай Банк преустанови предлагането на тримесечните си депозити „Привилегия“, в резултат на което банката преустанови участието си в Индекса. След всички тези корекции стойността на индекса почти се запази на същото ниво като през месец април. Така в края на май стойността на индекса вече е 2,75%.

EUR
Отново 6 на брой бяха банките, предприели корекции през май по 3-месечните си депозити. Те бяха същите, като при левовия индекс, а именно: Райфайзенбанк, СИБанк, ОББ, БАКБ, Инвестбанк и Ти Би Ай Банк. Райфайзенбанк влоши условията по най-добрата си оферта по тримесечни депозити, в резултат на което ЕГЛ по Депозит 3+3 се понижи с 0,23 п.п. СИБанк също понижи лихвите по Растящ депозит +, като ЕГЛ спадна с 0,46 п.п. ОББ понижи лихвите по 3-месечния стандартен срочен депозит в лева, като ЕГЛ се понижи с 0,42 п.п. БАКБ влоши условията по промоционалния 3-месечен депозит, като ЕГЛ спадна с 0,23 п.п. Инвестбанк започна промоционална кампания по депозит „Екстра плюс ваканция“, като ЕГЛ по тримесечния депозит се повиши с 0,46 п.п. Ти Би Ай Банк преустанови предлагането на тримесечните си депозити „Привилегия“, в резултат на което банката преустанови участието си в Индекса. След всички тези корекции стойността на индекса почти се запази на същото ниво като през месец април. Така в края на май стойността на индекса вече е 2,67%.

Потребителски кредити с и без поръчители

Отминалият май не можа да предложи новости от банките по отношение на потребителските кредити. Респективно не можем да очакваме да видим и корекции в индексите. По тази причина те запазиха априлските си стойности – 15.67% за индекса по кредити с поръчител и 15.35% за кредити без поръчител.

Ипотечни кредити в лева и евро

Макар да имаше новости от банките през изминалия месец, отражение върху индексите може да се каже, че не наблюдавахме. Индексът в лева остана без промяна и се задържа на ниво от  8.19% въпреки  значителното подобрение (с 3,61 пункта) по офертата на една от банките включени в него. Банката е Общинска банка, но включването на новия й продукт в индекса не можа да му повлияе. Причината е в малкото тегло на банката в него.

Съвсем незначително се подобри индексът в евро. Той достигна ниво от 8.23%, което е само с 2 базисни пункта по-малко от априлската му стойност. Понижението е в резултат на подобрението на офертата на една банка, включена в неговия състав. Това е ПИБ, която през изминалия месец предложи нов продукт, чиято цена е с 36 базисни пункта по-ниска от досегашната най-добра оферта на банката.

ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив