04 Май 2024, 22:02 Днес (0) | Вчера (0)

Киберустойчивостта намалява с 30%, а рискът от веригата на доставките става системен

29 Януари 2024 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2024, 17:45

Растящата взаимосвързаност в бизнеса означава, че нито една организация не е в пълна безопасност

През 2023 г. светът бе изправен пред поляризиран геополитически ред, множество въоръжени конфликти и скептицизъм относно последиците от бъдещите технологии и глобалната икономическа несигурност. Тази комплексна картина на предизвикателствата изведе на преден план икономиката на киберсигурността, която нарасна експоненциално по-бързо от цялата световна икономика и изпревари растежа в технологичния сектор. Много организации и държави преживяха този растеж по различен начин – налице е рязко разделение между устойчивите в кибернетичното пространство организации и тези, които се борят да ги догонят. Даже най-подготвените компании не докрай разбират киберуязвимостта на собствената си верига на доставките.
По данни Световния икономически форума (WEF), броят на предприятията, поддържащи минимално ниво на киберустойчивост, за последната година е намалял с 30%. WEF предупреждава, че разширяването на кибернеравенството представлява нарастващ риск за кибербезопасността през 2024 г., наред с изкуствения интелект.
Годишната среща на Световния икономически форум показа, че са необходими спешни действия за справяне с това нарастващо кибернеравенство. Публикувайки своята глобална прогноза за кибербезопасността през 2024 г., изготвена съвместно с Accenture,  WEF призова към срочно сътрудничество между промишлеността и правителствата за противодействие на киберзаплахите и за повишаване на устойчивостта. В доклада се казва още, че количеството организации, поддържащи минимално ниво на киберустойчивост, е намаляло от 51% през 2023 г. до 36%, като непропорционално силно са пострадали малките и средните предприятия в сравнение с крупните организации. Средно 25% от компаниите заявяват, че тяхната киберустойчивост е недостатъчна в сравнение с 21% през 2023 год. Половината от най-малките организации по приходи казват, че или нямат, или не са сигурни дали имат уменията, с които трябва да срещнат кибередизвикателствата. Само 15% от всички организации са оптимисти, че киберуменията и образованието им значително ще се подобри през следващите две години. 52% от обществените организации посочват липсата на ресурси и умения като най-голямото предизвикателство
при постигане на киберустойчивост.
В същото време 29% от организациите съобщават, че са били засегнати от киберинциденти в последните 12 месеца. 41% от организациите, претърпели инцидент през последните 12 месеца, казват, че е бил причинен от трета страна. 54% от организациите имат недостатъчно разбиране на киберуязвимостите в техните вериги на доставките. 81% от запитаните компании са заявили, че се чувстват изложени на киберпрестъпност в по-голяма степен отколкото миналата година.
Докато организациите се надпреварват да приемат нови технологии, като генеративен изкуствен интелект (AI) например, е необходимо ясно осъзнаване на средносрочните и дългосрочни последици за киберустойчивостта. По-малко от един на всеки 10 анкетирани вярват в това, че през следващите две години генеративният AI ще даде предимство на онези, които го защитават пред скептиците.
WEF предупреждава, че растящата взаимосвързаност означава, че нито една организация не е в пълна безопасност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив