29 Април 2024, 22:47 Днес (10) | Вчера (0)

Застраховка срещу наводнение – какво трябва да знаем?

07 Септември 2023 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2023, 11:32

Основното покритие не защитава от всички видове наводнения

Наводненията са едни от най-честите природни бедствия у нас и почти всяка година нанасят големи щети и вземат жертви. Краят на юни по традиция е един от най-рисковите периоди за този тип бедствия, заедно с есента. Въпреки това, обаче, застрахованите срещу този риск имоти все още много малко, макар че цената на застраховката никак не е висока. Ако най-после сте решили да се застраховате или обмисляте подобна стъпка, сте се насочили в правилна посока. Ето някои особености на застраховка срещу наводнение, споделени от застрахователния брокер Instrade.

Видове наводнение
Рискът Наводнение е част от основното покритие на повечето имуществени застраховки на пазара. Това покритие най-общо включва рисковете Пожар и природни бедствия. Под природни бедствия се разбират буря, градушка, проливен дъжд, както и последиците от тях като паднали дървета и наводнение. Така това основно покритие ви осигурява защита от голяма част от наводненията, които се случват в България. Заедно с наводненията, в основното покритие на застрахователите се включват и редица други рискове. Подробно за застраховките на имуществото сме обяснили в този материал.
Важно е да се уточни обаче, че основното покритие не защитава от всички видове наводнения, или поне не в общия случай. Застрахователите разделят риска от наводнение на различни подвидове. Единият е горепосоченият – наводнение вследствие на порой, буря, градушка и подобни бедствия. Някои компании обаче разглеждат отделно риска от наводнение, възникнало от преливане на реки, язовири, морски вълни. Застраховането му може да се доплаща допълнително, въпреки че обикновено завишението в премията е символично. Трети тип е наводнението, причинено от спукване на водопровод или друга ВиК авария, или пък наводнението от съседи. Политиката на застрахователите по отношение на този вид наводнение също е различна. Някои го предлагат като допълнителен, избираем риск, който се доплаща, а други го включват в основното покритие.

Ако живея в рисков район?
Ако живеете в близост до река, язовир, море или друг воден басейн, вие се намирате в район с повишен риск и застраховката срещу преливане на водни басейни или морски вълни може да ви излезе малко по-скъпа. Оскъпяването отново зависи от политиката на различните застрахователни компании. То може да е от 2 до 40 лв, а в редки случаи и повече. Цената зависи много от това какъв тип постройка застраховате, в каква близост се намира до водния басейн, за колко опасен се счита самият воден басейн, каква е историята на бедствията в района и на щетите по имота в последните години и т.н. В много редки случаи, ако застрахователите сметнат имота ви за твърде рисков, те може и да откажат да го застраховат или да ви предложат неразумно висока цена. Вероятността това да стане обаче е малка. Една компания може да откаже да го застрахова, но друга да се съгласи.

Колко струва застраховка срещу наводнение?
В повечето случаи наводнението се застрахова като част от основното покритие срещу Пожар и природни бедствия, което обикновено струва около 0,1 до 0,15 % от застрахователната сума. Така ако искате да застраховате имота си за 100 000 лв, застраховката ще ви струва 100 – 150 лв на година. Разбира се, ако имотът ви е по-евтин, цената ще падне пропорционално.
Още по-евтино излизат т.нар. пакетни застраховки, които в момента се предлагат от повечето компании. Те ви предлагат покритие,  което може да бъде по-малко от реалната оценка на имота, но пък на доста по-ниска цена. Така ако имотът ви струва 100 000 лв, вие можете да сключите застраховка за 50 000. В такъв случай премията вероятно ще ви е два пъти по-ниска. В пакетните застраховки обаче обикновено има лимити на отговорност за отделните рискове. Така може цялото покритие да ви е за 50 000 лв, но лимитът за щети от земетресение да е примерно 40 000 лв. Ако желаете да застраховате и движимо имущество срещу кражба, за него също ще има лимит, като застрахователят ще ви изплати в общия случай до 5000-6000 лв., но отново зависи от условията на самата застраховка.
Плюсът при тези полици е, че при по-малка премия получавате адекватна защита при повечето и най-честите беди, които могат да ви сполетят. Минусът е, че при пълно погиване на имуществото или много големи щети, застрахователите ще ви покрият разходите само до лимита и застрахователната сума, за която сте се договорили. Въпреки този минус обаче пакетните застраховки предлагат една много добра защита на ниска цена.

Какво още трябва да знаем?
Ако живеете в район, станал наскоро жертва на наводнение, имайте предвид, че някои застрахователи имат и специални изисквания. Така например вероятно ще поискат първо да огледат дома ви и да опишат и заснемат неговото състояние, преди да се съгласят да го застраховат. Това не трябва да ви притеснява, то е само предпазна мярка срещу некоректни клиенти.
Трябва също да знаете, че застрахователите може да поискат от вас да вземете някои мерки за защита на имуществото си, за да е валидна застраховката. Това обикновено е валидно за юридически лица, които искат да застраховат стоки на склад и др.

Как да изберем подходящата застраховка?
Ако вече сте се убедили, че трябва да застраховате имота си, най-добре се обърнете към застрахователен брокер. Той ще ви разясни предимствата и недостатъците на продуктите, предлагани от различните компании. И ще ви помогне да изберете най-адекватния продукт. Преди това се пригответе да отговорите на въпроси като местоположение на жилището, възраст на сградата, тип конструкция, за какво се употребява сградата, история на застрахователните събития.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив