27 Април 2024, 11:57 Днес (0) | Вчера (11)

Екстремните климатични условия в Европа може да увеличат застрахователните премии. Континентът не е подготвен за климатичните промени

11 Март 2024 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2024, 10:39

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света и климатичните рискове застрашават нейната енергийна и продоволствена сигурност, екосистеми, инфраструктура, водни ресурси, финансова стабилност и здравето на хората. Според оценката на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), публикувана днес, много от тези рискове вече са достигнали критични нива и могат да станат катастрофални, ако няма спешни и решителни действия.
Екстремните горещини, суша, горски пожари и наводнения, както се случи през последните години, ще се влошат в Европа дори при оптимистични сценарии за глобално затопляне и ще засегнат условията на живот в целия континент. ЕАОС публикува първата по рода си Европейска оценка на климатичния риск (EUCRA), за да помогне за идентифицирането на политическите приоритети за адаптиране към изменението на климата и за чувствителните към климата сектори.
Според оценката политиките и действията за адаптиране на Европа не са в крак с бързо нарастващите рискове. В много случаи постепенната адаптация няма да е достатъчна и тъй като много мерки за подобряване на устойчивостта на климата изискват дълго време, може да са необходими спешни действия дори при рискове, които все още не са критични.
Някои региони в Европа са горещи точки за множество климатични рискове. Южна Европа е особено изложена на риск от горски пожари и въздействието на недостига на топлина и вода върху селскостопанското производство, работата на открито и човешкото здраве. Наводненията, ерозията и проникването на солена вода застрашават ниско разположените крайбрежни региони на Европа, включително много гъсто населени градове.
Анализът показва, че Европа е изправена пред спешни климатични рискове, които нарастват по-бързо от обществената готовност за реакция. За да се гарантира устойчивостта на нашите общества, европейските и националните политици трябва да действат сега, за да намалят климатичните рискове както чрез бързо намаляване на емисиите, така и чрез силни политики и действия за адаптиране.
Оценката идентифицира 36 основни климатични риска за Европа в рамките на пет широки групи: екосистеми, храна, здравеопазване, инфраструктура и икономика и финанси. Повече от половината от основните климатични рискове, идентифицирани в доклада, изискват повече действия сега и осем от тях са особено спешни, главно за опазване на екосистемите, защита на хората от жегата, защита на хората и инфраструктурата от наводнения и горски пожари и за осигуряване на жизнеспособността на европейските механизми за солидарност, като фонд "Солидарност" на ЕС.

Екосистеми:
Почти всички рискове в екосистемния клъстер изискват спешни или повече действия, като рисковете за морските и крайбрежните екосистеми се оценяват като особено сериозни. Докладът на EEA напомня, че екосистемите предоставят множество услуги на хората и тези рискове имат голям потенциал да се разпространят в други области, включително храна, здравеопазване, инфраструктура и икономика.

Храни:
Рисковете от нарастваща топлина и суша за производството на култури вече са на критично ниво в Южна Европа, но страните в Централна Европа също са изложени на риск. По-специално, продължителните суши, които засягат големи площи, представляват значителна заплаха за производството на култури, продоволствената сигурност и доставките на питейна вода. Като едно от решенията, дори частично преминаване от животински протеини към устойчиво отглеждани растителни протеини, би намалило потреблението на вода в селското стопанство и зависимостта от вносни фуражи.

Здраве:
Топлината е най-сериозният и неотложен климатичен рисков фактор за човешкото здраве. Изложени на най-голям риск са специфични групи от населението, като работници на открито, изложени на екстремни горещини, възрастни хора и хора, живеещи в лошо построени жилища, в райони със силен ефект на градски топлинен остров или с недостатъчен достъп до охлаждане. Много лостове за намаляване на климатичните рискове за здравето са извън традиционните здравни политики, като градско планиране, строителни стандарти и трудово законодателство.

Инфраструктура:
По-честите и екстремни метеорологични явления увеличават рисковете за застроената среда в Европа и критичните услуги, включително енергия, вода и транспорт. Докато рисковете от крайбрежни наводнения се управляват относително добре в Европа, покачващите се морски нива и промените в моделите на бурите могат да причинят опустошителни въздействия върху хората, инфраструктурата и икономическите дейности. В Южна Европа горещините и сушите създават значителни рискове за производството, преноса и търсенето на енергия. Жилищните сгради също трябва да бъдат адаптирани към нарастващата топлина.

Икономика и финанси:
Икономиката и финансовата система на Европа са изправени пред много климатични рискове. Например екстремните климатични условия могат да увеличат застрахователните премии, да застрашат активи и ипотеки и да увеличат държавните разходи и разходите за заеми. Жизнеспособността на Фонда за солидарност на ЕС вече е критично застрашена поради скъпоструващите наводнения и горски пожари през последните години. Влошаване климатичните въздействия могат също да увеличат пропуските в частното осигуряване и да направят домакинствата с ниски доходи по-уязвими.

ЕС и неговите държави членки постигнаха значителен напредък в разбирането на климатичните рискове, пред които са изправени, и в подготовката за тях. Националните оценки на климатичния риск все повече се използват за информиране на разработването на политики за адаптиране. Подготвеността на обществото обаче е недостатъчна, тъй като прилагането на политиките изостава от бързото нарастване на нивата на риск.
Повечето големи климатични рискове, идентифицирани в доклада, се считат за "съпритежавани" от ЕС, неговите държави-членки или други правителствени нива. За справяне и намаляване на климатичните рискове в Европа оценката на ЕАОС подчертава, че ЕС и неговите държави-членки трябва да работят заедно и също така да включват регионални и местни нива, когато са необходими спешни и координирани действия.
Все още има много пропуски в знанията с основните климатични рискове, идентифицирани в доклада на ЕАОС. ЕС може да изиграе ключова роля в подобряването на разбирането на климатичните рискове и тяхната собственост върху рисковете и как да се справим с тях чрез законодателство, подходящи управленски структури, мониторинг, финансиране и техническа подкрепа, се посочва в доклада. Такива нови знания също биха били инструментален принос за последваща европейска оценка на климатичния риск.
Докладът EUCRA на ЕАОС се основава на и допълва съществуващата база от знания относно въздействията върху климата и рисковете за Европа, включително последните доклади на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), Службата за изменение на климата Коперник (C3S) и Съвместния изследователски център на Европа Комисията (JRC), както и резултати от проекти за научноизследователска и развойна дейност, финансирани от ЕС, и национални оценки на риска от климата. Знанията в това първо по рода си оценяване са синтезирани с цел подпомагане на стратегическата политика.
Очаква се утре Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на готовността на блока за адаптиране към климатичните промени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив