02 Юни 2024, 16:13 Днес (0) | Вчера (0)

Бъдещето на българските банки било във вливанията

19 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

За да оцелеят, малките трезори трябва да се специализират, препоръчват чужди експерти

Бъдещето на българския банков сектор е в консолидацията и вливанията. Това каза вчера при отчитането на първата година от инвестицията на Европейската банка за възстановяване и развитие в Юнионбанк шефът на ЕБВР за България Джон Шомел-Доу.

Според него банковият сектор в България е силен и почти изцяло приватизиран, но все още има твърде много и малки банки. В момента у нас действат 35 местни трезора и клонове на чужди банки.

За да оцелеят малките банки, те или трябва да се специализират, или да се консолидират, коментира шефът на ЕБВР в България.

Ако Юнионбанк предприеме стъпка в посока на консолидация или сливане, ЕБВР ще я подкрепи, допълни Шомел-Доу.

 
Шефът на Европейската банка за България Джон Шомел-Доу (вляво), изп. директор на Юнионбанк Евгени Господинов (в средата) и председателя на надзора на банката Иван Радев представиха резултатите на трезора след инвестицията на ЕБВР.
СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ
 
Според Иван Радев, председател на Надзорния съвет на Юнионбанк, амбицията на ръководството на трезора е до влизането на България в ЕС по размер на активите банката да достигне първите 10 в банковия сектор у нас.

През септември миналата година ЕБВР придоби 15% от капитала на Юнионбанк като това беше първата нова инвестиция на банката в български трезор от 5 години насам.

Тогава Шомел-Доу обяви, че според него участието на ЕБВР в Юнионбанк ще помогне на консолидацията на банковия сектор и специализирането на банките.

Според изп.-директор на Юнионбанк Евгени Господинов малките и средните предприятия у нас изпитват глад за дългосрочно кредитиране. Финансирането на МСП ще продължи да бъде във фокуса на банката, добави той.

В началото на 2005 г. Юнионбанк ще има нова сграда, която в момента се проектира. До края на годината ще бъдат официално открити и четири нови клона на банката, два от които вече работят успешно, съобщиха от ръководството. За една година трезорът е увеличил активите си с 40 на сто. Привлечените средства са нараснали с 60 на сто, а кредитният портфейл - с 80 на сто.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 31 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8084
GBP 2.4796 2.4887 2.2981
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив