28 Май 2024, 04:14 Днес (0) | Вчера (1)

Разни хора, разни тълкования или за местните избори и икономиката

30 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Иво Ст. Ковачев, д-р по икономика Мениджър на фонд в американската инвестиционна компания ДСМ, отговорен за инвестициите в цяла Европа.

Най-добър инвеститор в света за последните 2 години в тази категория. Преди това - в края на 90-те години, лидер сред фондовете за Източна Европа. В България е бил шеф на направлението за чужди инвестиции в Агенцията за приватизация, инициатор на масовата приватизация у нас.
Като хора от реалния бизнес за нас е интересно да видим доколко и какво влияние биха имали резултатите от местния вот върху икономиката.
В нашия бизнес се борави с горещи пари, а не с горещи думи; с горещи реалности също, не с виртуални такива, затова е необходимо да отсеем плявата на немалко набедени или платени политически коментатори в България, които представиха своя спин върху реалните числа на народния вот.
БСП била победила, казват някои /от БСП/. Ако това наистина беше така, по-добре да си вдигаме чукалата и беж да ни няма обратно по чужбината. Тъкмо Българската фондова борса започна да показва някакви признаци на живот, една предизвестена победа на БСП не би била най-добрата новина за чуждите инвеститори в нея - те и без това наблюдават с ужас как рухват инвестициите им в Русия с по 10% на ден, след като доскорошният им любимец Путин, изглежда, реши да се отърве от друг любимец. Ние не искаме да изплашим чуждия инвеститор, а ИНГбанк тази сутрин вече използва страшилището БСП, за да предупреди инвеститорите. Да не говорим пък за пазара на имоти - той тъкмо се възстанови и вече би бил готов да се срути под трополящите нозе на изплашени ирландци, италианци и англичани, втурнали се да се приберат в родините си.
Слава богу, непредубеден анализ на цифрите не показва непременно победа на БСП. Напротив. Ако приемем хипотезата, че са гласували основно партийните ядра и че същевременно само една трета от хората са гласували, това значи, че партийно заслепените и/или заинтересувани са не повече от една трета! Много добра новина - това също значи, че нормалните разумни избиратели са две трети!
НДСВ била загубила, казват други /от СДС и БСП/. Тези непрекъснати опити на провалени политици и техните глашатаи политолози от двете партиини централи да тълкуват местен личен вот като партиен и така да налагат постоянно на българина ярема на партийното робство са вредни и неверни.
По-скоро цифрите сочат, че местният вот - независимо кои гласуваха и колко гласуваха, беше пореден удар върху двупартийната система в България, която единствено създаде корумпираното и застояло блато, където се удави обещаваният бърз икономически преход. В края на краищата първият в София е представител на нова мъничка партийка, т. е. не е нито БСП, нито СДС. С което се потвърждава провалът на двата мастодонта. Да не забравяме и че известна депутатка именно от НДСВ води кампанията на Софиянски. А и да претендираш, че си победил, когато само 1 от 10 избиратели е гласувал за теб, е смешно и лъжовно.
Не може да мислиш, че избирателят е глупав. Ами нали този същият избирател е служител във фирма, консуматор на стоки и услуги. Ако е глупав избирател, значи той е и глупав служител, и глупав консуматор и също като в изборите би правил лош избор и би вземал грешни решения и в покупките, и в работата си. Никоя сериозна фирма или организация не работи и няма да работи при такава презумпция. Това е губещ подход.
Затова политиците най-сетне да се засрамят и да престанат да ограничават свободите ни, налагайки ни ограничен партиен избор. Отдавна е време за минимум 50% мажоритарен елемент при парламентарните избори! 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив